Bada som vanligt med mens?

Hej
Jag har fått min mens för 2-3 månader sedan och detta är tredje gången jag får mens. Men jag oror mig för att nästa gång kommer vara i sommar. Då ska jag och min syster träffa vår syssling med vår farmor och vår sysslings farmor. Vi ska vara tillsammans i 5 dagar där vi säkert kommer bada. Hur ska jag kunna slappna av när vi badar när jag har mens? Jag har precis börjar använda tampong och tänk om den typ ramlar ut eller om det ändå läcker i vattnet. Vad ska jag säga? Har ingen lust att berätta för vår farmor eller så. Har ju läst på många ställen att tampong ska vara säkert men kan man verkligen bada som precis som vanligt med tampong. Dyka i vattnet osv. När jag sedan tar ut den kommer den inte vara jättevattenfylld. Jag kommer verkligen inte kunna slappna av i vattnet.

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig!

Att bada med mens är något som många funderar över. Vad ska man ha för skydd? Kommer det att synas? Det kan kännas bra att komma ihåg att man inte är ensam. Nästan alla kvinnor har eller har haft mens, även på somrarna när man vill bada, och kan ändå bada utan problem med rätt mensskydd.

För som tur är går det oftast jättebra att använda tampong när man badar! Tampongen kommer inte att ramla ut om den sitter rätt och den kommer inte heller att bli vattenfylld. Den sitter där den sitter. Det kan dock vara bra att byta tampong när man kommer upp ur vattnet om man mot förmodan skulle ha fått in vatten i tampongen. Det kan också vara bra att sätta i en ny tampong strax innan man ska bada för att förebygga läckage, och om du ändå oroar dig kan du ju välja ett par mörka badbyxor, då kommer det inte synas om det skulle läcka lite.

Du kan ju börja med att ta det försiktigt i vattnet, då kommer du snabbt märka att tampongen sitter där den ska och att du kan bada precis som vanligt.

Lycka till och ha en fantastisk sommar!

/Tjejjouren.se