Mensen är sen

Hej hej

Jag är en tjej som är 13 jag har redan fått min första mens och andra mens men det har gått 1 och en halv månad sen jag hade den sist varför har jag inte fått den? Man ska väll få den med 1 månads mellan rum?

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder till oss! Du berättar att det har gått en och en halv månad sen du fick mens sist och undrar om mensen ska komma med en månads mellanrum.

I början när en får mens är det väldigt vanligt att mensen är oregelbunden. Det stämmer att det är vanligt att ha mens med 30 dagars mellanrum, men det är faktiskt helt normalt att ha mens med mellan 24 och 38 dagars mellanrum också. I många fall kan en ännu kortare eller längre cykel också vara normalt. Särskilt de första åren man har mens är det vanligt att cykeln är kortare eller längre, och att den varierar från månad till månad.

Du har alltså med största sannolikhet ingenting att oroa dig för. Det kan vara frustrerande att ha oregelbunden mens men det brukar oftast rätta till sig med åren. Ett tips är att alltid ha mensskydd med dig i väskan!

Välkommen tillbaka om du har fler frågor!

/Tjejjouren.se