Flytningar så länge?

Hej
Jag är en tjej som är 15 år och jag undrar liksom hur länge man har flytningar innan mensen. Jag fick mina första i 6:an och nu går jag i 9:an. Är det normalt att ha flytningar i 3 år och fortfarande inte fått mens. Får det varje dag. Så himla jobbigt.

Svar

Hej och vad kul att du skriver till oss på Tjejjouren.se!

Du undrar hur länge en har flytningar innan mensen kommer. Att du fick dina första flytningar för tre år sedan men inte än har fått mens.

Det är vanligt att en får flytningar innan den första mensen kommer. Flytningar är ett väldigt säkert tecken på att mensen är på gång men det kan se väldigt olika ut när mensen kommer efter att en har fått flytningar. Det kan vara från 9-10 år till 16-17 år.

Ofta så har en mer flytningar som ung och så avtar de när en blir äldre. Flytningar bildas även varje dag. Vilket absolut kan kännas jobbigt. Då kan du till exempel använda trosskydd och se till att lufta fittan. Detta kan du passa på att göra under tiden du sover och då sova utan trosor. Andra tips kan vara att byta trosor ofta, inte ha för tajta trosor eller byxor och att bara tvätta fittan max en gång om dagen med ljummet vatten.

Så länge dina flytningar inte luktar illa eller ändrar sig på något sätt så behöver du inte oroa dig. Skulle du däremot ha haft oskyddat samlag och de ändrar sig kan detta vara tecken på en könssjukdom och då kan du gå till en ungdomsmottagning för att testa dig.

Hör gärna av dig om du skulle ha några andra frågor eller funderingar.

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se