Mens?

Så för några dagar sen så var jag på stan med min kompis. Hon har själv haft mens länge nu. När jag skulle gå på toa så märkte jag en underlig fläck som liknade lite som torkat blod. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra så såklart berättade jag till min kompis. Hon sa att det kan vara min mens och att jag skulle köpa bindor. Så det gjorde jag. När jag kom hem den dagen berättade jag inte om det för varken pappa eller mamma, för jag tänkte vänta tills nästa dag för att vara säker. Den kvällen hade jag ordentliga kramper. Nästa dag fick jag reda på att jag hade springmask men det förklarade fortfarande inte fläcken. Inget mer hade kommit men jag berättade till min mamma iallafall. Hon köpte trosskydd och sa att det var troligtvis min mens. Dagar gick varken kramper eller blod kom. Sen så idag såg jag en liten fläck som var typ rosa/röd aktig. Jag skickade till mamma direkt. Hon sa fortfarande att det var antagligen mensen som var lite trög. Men jag är så osäker det har snart gått 4 dagar sen första dagen och jag har ingen aning om det verkligen är min mens.

Svar

Hej!

Vad bra att du har pratat med din kompis och din mamma om din mens! Det är alltid bra att ha personer i närheten som en kan prata med, då blir det lite lättare för dig.

Mensen kan se väldigt olika ut för olika personer. Hos vissa kommer mycket blod, hos andra knappt inget alls. Sen kan det vara lite olika från månad till månad. Att det inte kommit mer på fyra dagar är inget att oroa sig över, vissa har mens bara någon dag och vissa har längre tid än så. Vanligtvis kommer mensen ungefär var 28:e dag, för vissa tar det längre tid, för vissa kortare. Så avvakta någon månad och se om du får liknande fläckar, eller flytningar, igen. Kanske är din första mens redan över. Det du berättat om låter som en vanlig första menstruation.

Om du känner dig orolig, prata med din vän och din mamma. Din mamma hade det kanske likadant när hon fick sin mens? Annars kan ungdomsmottagningen där du bor säkert hjälpa dig. Var lugn, ge det lite tid, så ska du se att du lär dig hur just din mens fungerar. Hur ofta den kommer och hur mycket du blöder.

Ha det så fint och hör av dig om du har fler frågor!

/Tjejjouren.se