En månad sen mens

Hej!
Jag är 14 år och har haft mens i ett år och de har aldrig varit fel på den. Min mens är en månad sen och jag är rädd att något inte är bra.
Har googlat lite och där står de att den kan bli utebliven om man är stressad, har nya rutiner och är underviktig, men jag är inget av de. Kanske har lite nya morgon och kvällsrutiner eftersom de va sommarlov för 1,5 månad sen men inget annat. Har inte haft sex än så jag kan inte vara gravid.
Är dock lite överviktig men min mens har funkat hur bra som helst enda sen ja fick den, och har varken gått upp eller ner i vikt så de kan inte bero på de.
Tog primlut nor (stavas de ens så?) En gång för att skjuta upp mensen men den har kommit två gånger efter de
Hjäälp

Svar

Hej!

Du skriver att du fick mens för ett år sen och att den nu är en månad sen. Vad bra att du kollat upp flera alternativ till varför din mens kanske är sen! När vi uteslutit till exempel graviditet och stress är det ganska svårt att säga varför din mens är sen. När en fick mens relativt nyligen är det inte ovanligt att den kan vara oregelbunden, så det kan kanske bero på att du fick din mens för ett år sen, det kan ta några år för mensen att bli mer regelbunden. Om den inte kommer tillbaka är det bra att kolla med en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller en skolsköterska för att se ifall du behöver någon hjälp med att sätta igång mensen igen. Hoppas att du fått svar på din fundering, annars är du hemskt välkommen att höra av dig igen!

Kram!

//Tjejjouren.se