Ester

Hej, jag är tretton (14 om en vecka) och undrar om jag fick min första mens idag eller om det är något som är väldigt fel? Jag har på senaste tiden fått från vita krämiga tjocka flytningar till slemmiga vitaktiga ganska många. När jag vaknade fick mina flytningar också en orangeaktig färg och senare på dagen har jag nu fått som en orange/röd och lite mörkare flytning/kanskemens. Grejen varför jag undrar är för att jag alltid trodde att mens skulle vara mycket mycket mörkare. Så har jag fått mens?

Svar

Hej Ester!
Vad bra att du skriver till oss och frågar när du har funderingar.

Du skriver att dina flytningar har förändrats i färg och form den senaste tiden och undrar om du har fått din första mens. Det är vanligt att flytningar varierar i både färg och konsistens. Den första mensen behöver heller inte vara väldigt mörk, den kan se olika ut för olika personer. Innan en har fått sin första mens kan det komma lite brunt eller brunrött i flytningarna, det är som en liten ”förmens” som kommer innan själva mensen kommer, det kan vara något sådant du upplevde. Det är vanligt och det är inte farligt.  
Jag kan tyvärr inte säga om du har fått din mens eller inte, men om du har ont eller är orolig så kan du prata med din skolsköterska eller ungdomsmottagningen. De kan hjälpa dig med svar på dina frågor och funderingar. 

Lycka till och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se