Orolig tjej

Hej! Jag är en tjej på snart 15 år och fick min första mens ungefär i Augusti 2015. I början fick jag den ungefär varannan månad och den var ganska regelbunden men sedan i februari 2016 gick jag ner ungefär 5kg pga att jag fick i mig för lite näring. Jag började även träna ganska mycket. Från och med maj 2016 har jag ätit bra men nu är det snart 1,5 år sedan jag fick mens sedan och jag börjar bli ganska orolig. Jag har gått upp i normalvikt(även om jag har byggt på mig mer muskler) och äter bra mat 3-4 gånger om dagen. Jag undrar hur jag ska göra för att få tillbaka mensen igen eftersom jag faktiskt saknar den. Tacksam för svar.

Svar

Hej,

Vad modigt av dig att höra av dig till oss med dina tankar och funderingar.

Du berättar att du fick din mens i augusti 2015 och att och att du i början fick den ungefär varannan månad. Men i februari 2016 berättar du att du gick ner ca 5kg pga att du fick i dig för lite näring och att du även började träna en hel del.  Du skriver att du sedan maj 216 har ätit bra mat och att du har gått upp till normalvikt. Du skriver att du börjar bli ganska orolig då du inte har haft mens på 1,5 år och nu undrar du hur du ska göra för att få tillbaka den.

Först vill jag börja med att säga hur modig och stark du är som har lyckats ta dig tillbaka till att äta och få tillbaka din normalvikt! I dagens samhälle är det lätt att fastna i den negativa vikthets som vi blir matade med varje dag i reklamer, på sociala medier och i tv. Det är lätt att få en bild av att lyckliga människor är samma sak som människor som aldrig väger för mycket eller för lite. Det är viktigt att vara snäll mot sin kropp då den kan göra helt fantastiska saker, den bär oss, den kan dansa, njuta, känna värme och lust! När en har haft ätstörningar är det vanligt att mensen blir oregelbunden eller inte kommer alls.

Då vi på tjejjouren.se inte har någon sjukvårdsutbildning kan jag tyvärr inte svara på hur du ska göra för att få tillbaka din mens. Mitt tips är att du vänder dig till skolsystern eller skolläkaren på din skola. De kan hjälpa dig och lyssna på dina funderingar. Känner du dig inte trygg med att prata med dem kan du alltid vända dig till din närmaste ungdomsmottagning, se länk http://www.umo.se/sv/Hitta-din-mottagning/. Där arbetar det professionell personal som kan hjälpa dig att besvara dina frågor och även undersöka dig. 

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina funderingar! Kom ihåg, du är perfekt precis som du är och vi hejar på dig!

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se