Alexandra

Hej jag är en tjej på 13 år och fick min mens för ungefär en månad sen och jag har inte fått min mens igen men istället fått fruktansvärda verkar vad kan det bero på?

Svar

Hej Alexandra!

Tack för din fråga. Vad bra att du hör av dig till oss!

Du berättar att du har fått mens för en månad sen och att den inte har kommit igen denna månad. Var det din första mensperiod? Hur känns det?

I början kan mensen vara väldigt oregelbunden. Men det brukar rätta till sig efter ett tag. Det kan ta olika lång tid mellan gångerna men vanligast är att mensen kommer igen efter 21-35 dagar. Det ser olika ut, vissa har längre eller kortare mellan mensperioderna.

Du berättar att du har fått fruktansvärda värkar. Troligtvis är de värkar som du känner mensvärk. Mensvärken brukar komma några dagar innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar. Hur ont du har varierar, vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont. Om du har mycket ont, kan du prata med någon på ungdomsmottagningen eller en skolsköterska, vet du om det finns någon sån nära dig?

Du undrar vad värkarna beror på och jag kan tyvärr inte säga om det är mensvärk som du känner, men det är vanligt att ha det i samband med mens. För att vara säker är det bäst att kontakta skolsköterska eller ungdomsmottagning. Hur skulle det vara tror du?

Att en får värkar när en har mens eller innan beror på att du har ägglossning och då blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Men de flesta månader sker ingen befruktning och då måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Det gör den genom att dra ihop sig och sen stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut tillsammans med blod, alltså mensen! Eftersom livmodern är en muskel kan du få träningsvärk i den när den drar ihop sig. Det är det som ger mensvärk. 

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga. Du får såklart fortsätta att höra av dig till oss om precis vad som helst! Vi finns här och lyssnar på dig!

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se