orolig tjej191912!

Hej jag har en fråga jag ska utomlands i slutet av denna månaden och man vill ju gärna ha sin mens innan man reser iväg men finns det något man kan göra att den kommer tidigare tex träna extra mycket? några piller? HJÄLP

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till Tjejjouren.se med din fråga och vad kul att du ska åka utomlands!

Du undrar om det finns något en kan göra för att få mensen tidigare!

Att påverka mensen så att den kommer tidigare eller senare finns det ingen säker 'göra-själv' metod för! För att få mensen tidigare än vad en brukar måste en få ägglossningen tidigare .Ägglossningen startar på grund av att hjärnan sänder ut ett visst sorts hormon därefter börjar kroppen att bygga upp gulkroppshormon tills en får mensen.

Vissa påstår att en kan påskynda ägglossningen och även mensen med några dagar om en har mycket sex eller onanerar vid tidpunkten för ägglossning eller mens, andra påstår att exempelvis jogging skulle kunna sätta igång mensen tidigare, detta på grund av att vid orgasm eller vid träning så bildas det olika hormoner i hjärnan, men dessa tips är inga beprövade metoder och ingen vet om de verkligen fungerar. Alltså det är inte säkert att de metoderna fungerar.

Det ska även finnas en medicin som en kan köpa som ska sätta igång ägglossningen men den är till för de människor som har problem med att mensen inte kommer på flera månader. Den enda vetenskapliga metoden,som en vet verkligen fungerar, för att inte få få mens när en inte vill ha den är alltså att skjuta upp mensen med hjälp av p-piller eller med ett gulkroppshormon, Primolut-Nor. Gulkroppshormonet börjar en äta några dagar innan mens och den kan skjuta upp mensen i max ett par veckor. Med p-piller kan en skjuta upp mensen så att den inte kommer alls den specifika månaden. Om du har fler frågor om p-piller, gulkroppshormoner eller mens kan du höra av dig till din ungdomsmottagning, se umo.se!

Lycka till och hoppas du får en fin resa!

/Tjejjouren.se