Är jag onormal och kommer vara det för evigt...?

Jag är en kille, 14 år och mina gener är starka, jag va i puberteten tidigt och för ett tag sedan svälte jag mig själv. Jag vill veta om jag är så lång och mogen som jag borde vara, jag har svårt att sova som gör bara min pubertets växt ännu dåligare. Är jag så lång som jag skulle vara om jag sov bra och svälte mig inte? Är min underdel så stor som den ska? Växer min kropp som den ska? Jag har mycket ångest och vill veta om min kropp reparerar och gör så som den skulle, kommer jag för evigt vara onormal och långsammare än andra inom fysiskt och psykiskt? Snälla svara så snabbt som möjligt.

Svar

Hej,

Så bra att du hör av dig till oss med dina funderingar! Så som jag förstår det så har du svält dig lite nu under din pubertet och du har en oro att du inte utvecklats fullt ut på grund av detta. Och sen att du även sover lite sämre just nu...Om det kan ha påverkat.

Som du beskriver så är det viktigt att äta och tillgodose kroppen med den energi som behövs för att den ska fungera och utvecklas som den ska. MEN kom ihåg att kroppen är fantastisk bra på att återhämta och reparera sig, särskilt när du är så ung.  Det är svårt att säga om hur din längd har påverkats, längden påverkas också mycket av dina gener. Iom din ålder så kan kroppen reparera de eventuella tapp som gjorts under din svältperiod. Kroppen är fantastisk och kan klara så mkt mer än vad vi någonsin tror. Ge den all bra näring den behöver, så har den bäst chans att återställa och reparera. Om du känner dig orolig kan du alltid kontakta skolsköterskan eller ungdomsmottagnigne för att hålla koll på din hälsa och utveckling.

Hur mår du nu, har du pratat med någon om dina matvanor? Det finns stöd att få och du förtjänar att må bra! Du kan alltid kontakta en jour eller frisk och fri som är en förening som arbetar just med att ge stöd om man har eller har haft ätstörning.

Har du fler funderingar så är du alltid välkommen att höra av dig!

Kram och ta hand om dig,

Tjejjouren.se