HJÄLP

För ett tag sedan svälte jag mig själv... Jag går igenom ångest om min kropp och vill veta, jag gick genom puberteten när jag svälte mig. När man slutar svälta växer kroppen tillbaka och blir på det sättet den skulle vara eller nej? T.ex är jag så lång som jag ska vara? Är min penis det? Är min hjärna mogen som den ska vara? Jag vill veta om jag är på det sättet jag ska vara eller om det är över och jag kommer inte växa som andra eller vara normal.

Svar

Hej!

Så bra att du skriver in till oss med dina funderingar. I puberteten händer mycket med kroppen och det är många som precis som du som får ångest kring sin kropp. Detta grundar sig ofta och bladn annat i samhällets normer och hur personer omkring en pratar om kroppen. Det kan också vara läskigt och ovant att se kroppen så som den utvecklas, då det händer så mycket på en gång i puberteten. Ofta kan en påverkas av de ideal som finns i samhället där en ständigt matas med bilder på personer som har en viss kroppsform och ett visst utseende. Dock är vi miljontals personer på denna planeten och alla ser olika ut, och alla är lika värda oavsett hur en ser ut!

Ett tankesätt som kan hjälpa en att bli vän med sin kropp är att fundera på alla bra saker den kan göra. Inte hur den ser ut, utan mer att fokusera på att den kan vara härlig att dansa med, att den tar dig till skolan, att den kan simma eller krama om din kompis och en massa annat! Om det känns som något du kan göra så skriv ned detta på lappar som du tar fram och tittar på och säger högt till dig själv. Stegvis kommer du förhoppningsvis att kunna uppskatta dessa saker mer och kanske skriva ännu fler lappar. Varje dag är inte lätt och det går upp och ned, men du är värdefull, fin och tillräcklig som du är utan att något behöver ändras på <3.

Du berättar också att du svält dig under en period under puberteten och nu undrar du om kroppen växer “tillbaka” till så den skulle vara eller inte, både avseende din kropp och hjärna. Vid kraftig svält under en längre period går kroppen in i ett nödläge där den sparar på alla resurser den kan och då kan både längd, vikt, humör och andra funktioner påverkas, vissa saker tillfälligt och vissa kan även bli permanenta. Detta är väldigt skadligt och farligt för kroppen, men kroppen är också fantastisk på att anpassa sig och återhämta sig, kom ihåg det! Därmed så är kroppen bra på att återgå till att fungera nästan som vanligt igen när kroppen får den näring som den behöver. Puberteten pågår länge, de flesta kommer in i den mellan 8-14 års ålder och sedan pågår den vanligtvis under 4-6 år. Då brukar en ha växt klart längdmässigt, men kroppen och hjärnan kan fortsätta att förändras och utvecklas i många fler år. Hjärnan kan utvecklas ända till 25-30 års ålder, så du har mycket kvar att se fram emot och lära dig! Så jag kan inte svara på exakt hur det är med din kropps utveckling, men sålänge du får i dig den näring du behöver så kommer du säkert att fortsätta utvecklas som du ska. Dock är vi inte medicinskt kunniga, utan vill du ha ett mer säkert svar så skulle jag råda dig att kontakta sjukvården, förslagsvis genom ungdomsmottagningen eller vårdcentralen.

Det låter som att du tagit dig ur denna svältperioden, men du beskriver även att du har ångest kring din kropp. Att ta sig igenom och ur en period av svält kan vara riktigt tufft, så det är jättestarkt av dig att du gjort det! Om du skulle känna att du behöver mer stöd för din ångest så får du gärna höra av dig igen. Annars finns det även möjlighet att prata med kuratorer på Ungdomsmottagningar bland annat, eller om du föredrar att prata med vänner eller familj om det.

Återigen vill jag bara lyfta fram hur stark och modig du är! Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se