Snippan

Hej! Min snippa är väldigt ”äcklig” den är hårig och väldigt torr. Jag jämför den hela tiden med andra och jag vet inte vad jag ska göra för att den ska bli ”finare”

Svar

Hej!

Tack för att du skriver till oss och lyfter en oro som jag tror att många kan känns igen sig i. Du beskriver att du tycker att din snippa är äcklig och du jämför den med andra. Du beskriver också att den är väldigt torr och hårig och du känner ett obehag inför den.

Att din snippa känns torr kan bero på väldigt många olika orsaker, därför är det bra om du besöker en ungdomsmottagning för att kolla det, det finns olika preparat som din gynekolog kan tipsa om.  Den biten jag vill koncentrerar mig på för att bemöta är din oro att din snippa är äcklig.

Vi ser nästan varje dag bilder om hur vår kropp och våra organ bör se ut för att nå ett omöjligt ideal. Vi matas med tankar om vad som är vackert och vad som är fullt. Dessa tankar är inte faktabaserade och är formade efter snäva ideal. Det finns tyvärr ett starkt skönhetsideal som styr oss och det är en inre strid att ständigt mäta sig med detta ideal.

Det du beskriver i din oro skulle klassas som kroppshat: det är en del av din kropp som du anser inte passar in i det skönhetsideal som du har som måttstock. Som sagt, vi alla har dessa inre strider där vi tänker negativa tankar om våra kroppar. Vi alla har en måttstock som vi har snappat upp från vår omvärld, du är absolut inte ensam med att ha denna oro och det är så jobbigt när en sådan tanke tar över självaste kroppen vi bor i, förminskar den och gör en del av den ovärdig. Tankarna vi tänker är kraftfulla, därför är det våra tankar om oss själv där problemen börjar och slutar.

Vi är experter på att hitta fel i oss själva. Därför är det viktigt att du överöser din kropp med kärlek- samma typ av kärlek du hade velat få av någon annan ska du kunna ge dig själv. Självsäkerhet är sexigt, vackert och en mäktig egenskap som öppnar dörrar till njutning och inre lycka. Att vara och bli självsäker och älska sin kropp är en livslångresa där en lär sig att varje dag blockera negativa tankar om sig själv som försöker slinka in via sociala medier, reklam, TV, porr osv och våga älska sig själv som en är- fullkomligt älska sig själv och sin kropp för att den är värd det, får att den får finnas precis som den är och för att dess funktion är så mycket mer än att se ut på ett visst förutbestämt sätt. Viktigt att notera att skönhetsideal är till för att få oss att känna oss ”fel” för att vi ska spendera tid och pengar på att fixa något som är fullt fungerande.

Snippan har en grym funktion i kroppen, tacka och peppa den för den njutningen den ger dig, för att den kan expandera för att födda en människa, för att den reglerar temperatur och fukt, för att den leder ett ägg varje månad och är ständigt i en cykel, den är så mycket mer än en hårig och torr snippa- den är magisk!

Jag skulle rekommendera dig att ta en titt på din omgivning och analysera var dessa skönhetsideal kommer ifrån? Omge dig med informationsflöden som stärker dig: kolla genom vilka konton du följer på sociala medier, vilka får dig att känna dig otillräcklig? Och fråga dig själv varför du ska följa något som får dig att må dåligt över dig själv. Låna böcker, kolla på youtube, följ konton på sociala medier som lär en hur en kan älska sig själv.

Om du känner att dessa tankar hindrar dig i vardagen. att det hindrar dig från att äta, att du har mindre energi, att du inte vill hitta på saker, att det tar över för mycket av dina tankar. Då är det viktigt att du pratar med någon. Du kanske kan prata med en kurator på skolan eller ungdomsmottagningen. Du är värd att må bra! Du är värd för att du är just du och ingen annan är som dig! <3

Hoppas du känner att fick svar på dina funderingar, annars kan du alltid höra av dig igen.

Ta hand om dig <3

Kram,

/Tjejjouren.se