07, 44kg Övervig?

Jag är 07 och fyller snart 13, jag väger 44 kg och tränar bara karate. Är det normalt eller är jag övervikt? Känner mig alltid tjock när jag kollar i spegeln och försöker att gå ner i vikt, samt att jag är vegan och äter väldigt nyttigt.

Svar

Hej!

Du skriver att du snart är 13 år och väger 44 kg. Du undrar om det är normalt eller om du är överviktig. Du skriver också att du tränar karate samt att du känner dig tjock när du kollar i spegeln och att du försöker gå ner i vikt. Du är vegan och skriver att du äter väldigt nyttigt. 

Alla kroppar ser olika ut och väger olika mycket. Det går inte att säga exakt hur mycket någon ska väga eftersom det är individuellt. Du skriver att du både tränar och äter "nyttigt", vilket innebär att du troligen har en vikt som du inte behöver oroa dig för. Även om det är så att du kanske har växt klart på längden så kan du fortsätta gå upp i vikt några år till eftersom kroppen också ändrar former under puberteten. Exempelvis så kan höfterna bli bredare och musklerna kan bli större. 

Många som funderar över sin kropp kan tänka på hur mycket den väger eller hur den ser ut. Det är lätt att glömma att kroppen har så många viktia funktioner, den kan röra på sig och göra roliga saker, som att exempelvis träna karate. Ibland kan det kännas bättre att fokusera på det istället. 

Hoppas att du fick svar på din fråga och tack för att du hörde av dig till tjejjouren.

Kram, 

/Tjejjouren.se