Min Längd?

Hej, jag är tretton år och är 152 cm, min fråga är om det är normalt för en person i 13 års åldern. Alla i klassen är ca 160-170 cm och det är ändå lite jobbigt att behöva kolla upp om man pratar med någon. Finns det något som man kan äta för att bli längre?

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss på Tjejjouren med din fråga! Du skriver att du är 13 år och 152 centimeter lång, du upplever dig som kort jämfört med andra i din klass och du tycker att det är jobbigt att behöva titta upp på den du pratar med. 

Att uppleva sig som kort kan vara jobbigt, speciellt om en lätt jämför sig med andra. Jag förstår att det känns jobbigt för dig att bära på negativa känslor kring din längd, främst eftersom kroppens längd är något vi i stort sett inte kan styra över. Hur lång en blir har mycket med gener att göra, det finns därför lite en kan göra själv för att bli längre. Om det finns något du skulle kunna äta för att bli längre är något du kan diskutera med din skolsköterska, den personen kan också se att du följer din längdkurva.

Det kan vara skönt för dig att veta att många växer på längden tills de är någonstans mellan 17 och 19 år, med andra ord kommer du kanske fortsätta växa i flera år till! Att personer som får mens slutar växa är en myt, även om vissa kan växa snabbare runt tiden de får sin första mens, och sen långsammare. Hur lång just du kommer bli är såklart svårt att svara på, men med stor sannolikhet har du ännu inte vuxit färdigt på längden. Och oavsett om du blir längre eller inte är du DU, och du är helt fantastisk - precis som du är! Det kan ibland krävas en del arbete att lära sig acceptera sin kropp och tycka om den precis som den är,  men att försöka kan göra att du mår bättre i dig själv och känner dig tryggare med att vara just du!

Många har komplex över något på deras kropp, du är absolut inte ensam om att ha dessa tankar. Det är viktigt att komma ihåg att alla kroppar är olika. Kroppar kan se ut på många olika sätt och olika personer har olika kroppstyp. UMO.se skriver väldigt bra om kroppar och självkänsla, kanske kan det vara en givande läsning för dig? Du är värd att må bra! Heja dig! <3

Ta hand om dig!

Kram ifrån oss,

/Tjejjouren.se