Underviktig

Hej!
Jag är en tjej som är 17 år och väger 47 kg. Är min vikt för lite eller är det normalt? Behöver jag tänka på min vikt och göra något åt saken? Ifall jag är underviktig är det då på en negativ nivå där jag behöver snarast söka vård?
Tack för svaret!

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar. Du skriver att du är 17 år och väger 47 kg och undrar över om du är underviktig. Det är en svår fråga att svara på då det är väldigt olika hur mycket man väger. Vikten påverkas av många faktorer, dels vilken längd man har, hur mycket och vad man äter. Hur eller om man motionerar och tränar. En hel del hänger också på ärftlighet, vad dina föräldrar vägde när de var i din ålder. 

Kroppen använder energi för att växa och när man är ung växer man på längden. Mycket av maten man då äter går åt till att växa och bli längre. Som tjej behöver kroppen också energi för puberteten och att man får mens. Det viktigaste är att du känner att du har energi och ork att göra det du vill och tycker är roligt. Att du känner att du mår bra.

Om du känner dig orolig för din vikt så kan du kontakta din skolsköterska eller ungdomsmottagningen. Tänk på att alla ser olika ut och huvudsaken är att man inte jämför sig med andra eftersom vi alla ser olika ut. Det viktiga är att du mår bra och inte vad andra tycker om din kropp! 

Ta hand om dig!

Kramar från,

/Tjejjouren.se