Hur ska jag börja älska min kropp!?

Hej!
Jag har väldigt mycket komplex över min, kropp men framförallt över min mage! Andra säger att min mage är jätte fin och att dom inte alls tycker att den är stor och tjock! Men i mina ögon så ser jag min mage som jätte stor och tjock! Jag har större ”benstomme” i hela min kropp, så jag är naturligt stor! Men min allra största dröm är att få vara liten och lätt som en fjäder! Jag har testat träna och äta mindre och massa sånt! Men nu har jag kommit till en punkt när jag inte orkar mer! Jag vet att min mage är fin och jag vet att jag inte kan bli så liten och lätt som en fjäder, för jag ser ut som jag ser ut!
Så min fråga är: hur ska jag få bort mina komplex som jag har över min kropp?
Jag har sån ångest över min kropp helt och hållet i onödan! Så jag skulle vara sååå tacksam med tips om hur jag ska börja älska mig själv! Tack på för hand :)

Från en tonåring med kroppskomplex! :(

Svar

Hej!

Du berättar att du har komplex över din kropp och undrar hur du ska göra för att älska din kropp som den är. Redan där vill jag säga att du är otroligt klok, för precis så är det. Vi har den kropp vi har! Det är jobbigt att växa upp och jämföra sig med andra. Man har ibland känslor av att vilja vara som någon annan, trots att man inte har förutsättningar för det och trots att allas kroppar är unika och vackra.

Har man små bröst så vill man ha stora bröst, medan den som har stora bröst ofta hellre vill ha små bröst. Den som har lockigt hår vill vi ha rakt hår, och den som har rakt hår vill ha lockigt hår. Man kan önska att ha det som man inte själv har och det är vanligt att det är så, de allra flesta känner så som du gör någon gång i livet. 

Det finns egentligen ingen snabb lösning på att böja älska sig själv, mer än att försöka tänka snälla tankar om sin kropp. Försök att tänka mer funktion än utseende. Tänk att kroppen bär dig varje dag, den gör dig till dig och du är fantastisk precis som du är!

Tankens kraft är stark. Tänker en negativa tankar om kroppen så mår du dåligt över det. Försöker du tänka positiva tankar om din kropp så kommer du att må bättre. Du kan börja med att bara fundera över allt positivt med dina kroppsdelar och kroppens funktioner, ditt hår, dina ögon och allt din kropp klarar av varje dag osv.

Du behöver inte ens vara positiv, det räcker att du är neutral.
”Min mage klarar av att göra situps.”
"Mina ben tar mig hemifrån till skolan"
”Mina ögon är bruna.”
”Mitt hår är lockigt.”

Kan du lägga till ett positivt värdeladdat ord är det bra. Har du tex. bruna ögon kan du tänka så: ”Mina bruna ögon är fina”.

Om du känner att dessa tankar hindrar dig i vardagen. att det hindrar dig från att äta, att du har mindre energi, att du inte vill hitta på saker, att det tar över för mycket av dina tankar. Då är det viktigt att du pratar med någon. Du kanske kan prata med en kurator på skolan eller ungdomsmottagningen. Du är värd att må bra! Du är värd för att du är just du och ingen annan är som dig! <3

Kramar,

/Tjejjouren.se