Hår på kroppen

Hej! Jag har en fråga... jag är nyfyllda 13 år och har börjat få lite hår under armarna o i underlivet. Benen har jag oxå hår på. Vill raka mig under armarna tror jag eftersom att det syns lite om jag har linne + att det kommer antagligen att växa ännu mer nu i sommar. Gör det ont att raka sig? Under armarna? Underlivet? Benen?

Svar

Hej! 

Du berättar att du har fått hår under armarna, underlivet och lite på benen. När man kommer in i puberteten börjar man få mer hår på kroppen. Det är naturligt att få hår på kroppen och håret har den funktionen att det skyddar huden och slemhinnorna från smuts, bakterier, värme och kyla. Det gör också att det blir luftigt mellan huden och kläderna vilket är bra för huden och minskar risken för tex. svamp i underlivet.

Det kan verka som att man måste ta bort håret från kroppen men hår är en narulig del av kroppen och att raka är inte ett måste. Även om det kan se ut som att många rakar bort håret så ska man själv känna efter om det är något man vill göra. 

Det gör inte ont att raka sig men man kan få andra besvär som röda prickar, små sår eller att det kliar. Det finns olika sätt att ta bort hår. Du kan läsa mer om det på umo.se

Kram,

/Tjejjouren.se