Tjej som går i femman.

Hej, jag har två frågor. Den första är om jag kommer att bli längre min mamma är ganska lång för att vara tjej och min pappa är ganska kort för att vara kille. just nu är jag ungefär 1,49 meter. Och är kommer andra frågan. Jag fick bröst ganska tidigt och nu värker dom ganska mycket .
Alltså så fort jag rör dem gör dem ont.

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig till oss så att du kan få veta mer om det du undrar över!

Du frågar om du kommer att bli längre än vad du är nu, och skriver även att du fick bröst tidigt och att dom värker mycket.

De förändringar i kroppen du skriver om är ett resultat av puberteten. Generellt brukar puberteten börja någon gång mellan 8 och 13 års ålder och vara i ungefär 5 till 6 år, och efter det brukar man ha vuxit klart på längden. Så beroende på hur tidigt du själv kom in i puberteten har du i alla fall minst ett par-tre år till då du kommer fortsätta att bli längre! 

Brösten brukar också växa ungefär lika länge som puberteten pågår. Det är väldigt vanliga att dom värker och är ömma för beröring när dom håller på att bli större. Även om det kan vara störande eller jobbigt så är detta alltså inget som du behöver oroa dig över. 

Hoppas att detta gav dig några svar. Om du fortfarande har frågor och funderingar kan du kanske prata med en förälder, vän eller din skolsköterska. Du får också gärna höra av dig till oss igen om det är något mer du undrar! 

/Tjejjouren.se