Ångest över vikt

Jag har på senaste tiden börjat få grov ångest över min vikt och allt jag äter, jag är 16 år, 164cm lång och väger 46kg. Alla säger alltid att jag är så smal och väger alldeles för lite men jag tycker jag väger alldeles för mycket. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra och om jag ens är underviktig.
Jag har försökt prata med mina föräldrar om det här men dom tycker bara att de är fånigt och säger åt mig att äta mer.

Svar

Hej!

Vad modigt att du hör av dig till oss!

I samhället finns det många normer och ideal kring hur kroppar ska se ut och vara. Detta leder ofta till att människor mår dåligt och känner sig oroade över sin vikt och sitt utseende. Du skriver att du på senaste tiden börjat känna ångest över din vikt och vad du äter. Har du funderat över om det var något speciellt som fick dig att börja känna och tänka på det sättet?

Jag brukar tänka att det viktigaste inte är siffrorna på vågen utan hur kroppen mår. Hur mår din kropp? Kroppar behöver få i sig mat för att kunna fungera och för att du ska orka göra allting som du vill göra. Att ha ångest över mat är därför något att ta på allvar, din kropp kan ta stor skada om den inte får i sig det den behöver. Om du känner dig orolig över din hälsa kanske du skulle kunna kontakta din skolsköterska? Hur skulle det kännas?

Alla människor ser olika ut och ingen är den andra lik! Därför finns inget direkt svar på vad en ska väga, alla kroppar är byggda på olika sätt och därför kan vikten variera jättemycket!

Vi påverkas ofta och jämför oss med bilder på kroppar i media, men det är viktigt att komma ihåg att det inte speglar hur människor ser ut i verkligheten. Alla kroppar är unika och vackra och tänk på allt kroppen kan göra oavsett vad den väger. Din kropp definierar inte dig som person, du är jätteviktig och fantastisk och det har ingenting med din vikt att göra. Det viktigaste är att du mår bra.<3

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på Tjejjouren om du vill dela med dig av mer tankar eller funderingar eller chatta med någon av jourerna.

Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se