S@ra

hej! jag har 2 saker jag undrar. 1:a saken, jag är 11 år och har hår på fittan samt under armhålorna, benen, armarna och på överläppen. jag får flytningar ganska ofta och har ont i magen och huvudet ofta. Är mensen på väg? jag känner mig lite ensam då typ alla har mens o snackar jämt om det :< kan man göra så at mensen kommer snabbare?
2:a saken. nu vet ni att jag har hår lite här och där. men jag blir less på att folk alltid kommenterar. tillochmed de jag inte känner ;< jag är bekväm med att raka och min mamma o jag har testat vaxning. Det går men finns det något sätt att få bort håren för alltid? Då vi inte orkar använda mycket pengar till att raka/vaxa.

Svar

Hej,

Så bra att du skriver till oss med dina frågor!

Du berättar att du är 11 år och börjat få hår på kroppen. Du får också flytningar och ofta ont i magen och huvudet. Du undrar nu om mensen är på väg och om det går att få mensen att komma tidigare.

När kroppen kommer i puberteten brukar hårväxten öka på många ställen i kroppen och det kan också bli mörkare än tidigare. Puberteten kan pågå under flera år och kroppen kommer att förändras stegvis och flytningarna börjar komma. Perioden då du har flytningar innan mensen kommer är väldigt individuell och beror på flera saker. Det är genetiskt vid vilken ålder mensen kommer, så den kan komma ungefär när den kom för din mamma och hennes mamma. Det kanske du kan fråga någon i familjen om? Det kan också bero på om en idrottar mycket, är stressad eller andra saker som pågår i ditt liv. Det finns däremot inget sätt att skynda på din mens, utan den kommer när din kropp är redo för det. När den väl kommer är det väldigt vanligt att den är oregelbunden och kan komma med några månaders mellanrum innan den börjar komma regelbundet. Du berättar att du känner dig ensam om att inte ha mens och ofta känns det som att alla andra fått den innan en själv fått den, men det kan vara fler i din sits som säkert känner samma och kanske vill få det att låta som att de också fått mens. Din kropp utvecklas i sin takt och kommer ta varje steg i sin takt, och tänk så redo du kommer vara när den väl kommer!

Du berättar också att du är less på att folk kommenterar att du fått hår på kroppen. Du har rakat dig tidigare och undrar om det finns något sätt att få bort håret permanent.

Att folk kommenterar är inte okej, oavsett hur en ser ut så bör inte andra kommentera ens kropp även om det ofta sker. Att ha hår på kroppen är helt naturligt och behåringen kan vara helt olika från person till person. Håret runt fittan har ju också funktionen att skydda dina slemhinnor och minskar risken för svamp, men många väljer att raka bort det av eget val eller på grund av tryck från andra. Att raka sig eller inte är helt upp till dig, det viktiga är att du gör det du är bekväm med och trivs med. Det finns olika sätt att ta bort håren om du vill det, precis som du säger så går det att raka eller vaxa vilket är ganska enkla och snabba metoder. Mer permanenta metoder är laserbehandling, dock är detta ganska dyrt, men då krävs det några behandlingar per område som sen ska ge permanent hårborttagning. Annars finns också epilering där en använder epileringsmaskiner som fungerar ganska likt vaxning och som gör att håret tar lite längre tid att växa tillbaka i och med att det drar bort håret med rötterna. Då kan också hårväxten minska lite efter att man gjort detta en period.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på dina frågor. Det viktigaste är att du nu gör det som känns bäst och mest rätt för dig och din kropp. Den kommer utvecklas i sin takt och du kommer att lära dig mycket om din kropp efter hand som nya saker händer.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se