Hur berättar man?

Hej! Jag är tolv år och har kommit in i puberteten. Jag har många frågor som jag inte vågar ställa till min mamma eftersom att vi inte brukar prata om sådant.
1. Jag har börjat få hår på kroppen men vågar inte berätta att jag vill raka bort det

2. Jag svettas extremt mycket och deodorant hjälper inte

3. Jag har börjat få flytningar men vågar inte berätta för någon, jag tar papper istället för trosskydd för att jag inte vågar berätta för mamma

Vad ska jag göra åt allt det här? Hur vågar man prata med sin mamma om detta?
Skulle vara tacksam för några tips

Svar

Hej!

Vad bra av dig att skriva till oss här på tjejjouren för att få svar på dina funderingar. Du berättar om att du kommit in i puberteten, har börjat få hår på kroppen, svettas och fått flytningar, och att du inte riktigt vågar prata med din mamma om det här. Att komma in i puberteten kan kännas som en jobbig period, och du är absolut inte ensam!

Om du vill så tycker jag att du absolut ska ta steget till att prata med din mamma, alla går igenom puberteten och hon har troligtvis varit med om liknande och kan relatera till dina problem. Om du verkligen inte vill göra det, så är det också helt okej! Man måste inte prata med sin mamma om puberteten om man inte känner för det.

När det kommer till rakning så vill vi påpeka att man absolut inte behöver raka sig om man inte känner för det, utan det är något man gör om man själv vill. Samma sak gäller flytningar, trosskydd är inget man behöver använda om man inte själv känner att man vill och behöver. Ofta kan man få gratis trosskydd hos skolsköterskan, testa kolla där! Skolsköterskan kanske också kan ge tips angående svett och hår. Om du känner att du verkligen vill raka dig och upplever fortsatt problematik med svettningar så tycker vi att du ska ta mod till dig och prata med någon, det kanske känns lättare att prata med någon annan än mamma?

Kom ihåg: Alla har vi gått igenom puberteten och oftast känns det jobbigare att prata om än vad det faktiskt är! Vill du ha fler tips så finns det massa information om puberteten och kroppen på umo.se, kika där!

Hör av dig om du har några fler funderingar!

/Tjejjouren.se