Är 15 år och har SÅ mycket kroppskomplex över min mage!!

Hej! Jag är 15 år och mår jätte dåligt över min mage! Min mage är alltid svullen + att jag har fett på magen och då ser jag ännu tjockare ut, vilket jag i slut ändan mår dåligt över. Jag tränar 5-6 gånger i veckan och ÄLSKAR mat, mat är livet! Men nu på det senaste har jag mått så dåligt över min mage!

Jag är i den åldern där folk i min omkrets börjar träffa killar och gå in i förhållanden osv. Om jag träffar en kille! Vad kommer han tycka och tänka om min tjocka fula mage? Kommer han bry sig eller inte om hur min mage ser ut??

Det är sommar snart! Och jag älskar sommaren! Men kommer folk döma mig på stranden över hur tjock mage jag har???

Den största delen av varför jag är så osäker på min mage är vad andra tycker och tänker om mig!!! Jag är inte en sån person som är taskig mot andra men det finns en person som jag är så jävla taskig mot och det är mig själv!!! Hur kan man vara så elak mot sig själv som jag är??!!

Jag vill verkligen inte tänka såhär, jag vet att jag innerst inne är jätte fin! Men min tanke tar över och berättar hur ful och tjock jag är! Hur ska jag ta mig ur dem här tankarna och få ett starkare självförtroende???? // en tjej med ett VÄLDIGT dåligt självförtroende!

Svar

Hej!

Du skriver att du mår dåligt över hur din mage ser ut och att du är orolig över vad en framtida partner eller folk på stranden kan tänka om din mage.

Vad modigt att du tar hjälp och skriver hit till tjejjouren.se med dina problem. Många gånger är man mycket snällare mot andra än sig själv och därför tycker jag att det är jättebra att du söker hjälp för att ändra dem tankarna. Det är många i din ålder, och i alla åldrar, som har liknande tankar om sig själva. Jag tycker det är väldigt starkt och klokt av dig att ifrågasätta dem här tankarna.

Var tror du tankarna om att en tjock mage är ful kommer ifrån?

Det är väldigt vanligt att man jämför sig med de kroppar man ser kring sig, på till exempel tv, reklambilder och sociala medier. Ett tips för att ta sig ur negativa tankar om sin kropp är att följa personer på sociala medier som har liknande kroppsform som en själv eller som är kroppspositiva. Tips på instagramkonton med personer som inte har kroppar som ofta visas i film och reklam är cassklatzkow, fitnessfeministen, bodyposipanda, vanessa.noir och baranikki. Om man märker att man mår dåligt av att kolla på vissa bilder eller filmer så kan man försöka undvika sådana bilder genom att avfölja vissa personer på sociala medier och gå ifrån teven under reklampauser.

Ett annat tips är att försöka fokusera på vad kroppen kan göra istället för hur den ser ut. Du skrev att du tränar mycket. Det är ju fantastiskt vad kroppen klarar av när man tränar!

Du frågade också vad en kille kommer att tycka om din mage. Om man blir kär i någon så blir man kär i hela personen och då tror jag inte att den personen kommer ha någon negativ åsikt alls om din mage. Du skriver att du är taskig mot dig själv när du har dem här tankarna. Om en annan person också har sådana tankar om dig så är ju den personen också taskig. En sådan person förtjänar inte att träffa dig eller vara i ett förhållande med dig för du är perfekt precis som du är!

Alla kroppar ser olika ut. Kroppar kan vara allt från långa, korta, smala, tjocka, hårda, mjuka och allt däremellan. Du undrar om folk på stranden kommer döma dig för din mage. Om någon dömer någon annans kropp så är det oftast för att de själva är osäkra i sina egna kroppar. Det är viktigt att komma ihåg att alla ser olika ut och att vi ser olika ut inte är en anledning till att döma eller vara taskig mot någon.

Du frågar också hur man kan vara så elak mot sig själv. Det är väldigt vanligt att man har taskiga tankar om sig själv och sin kropp, men det betyder inte att det är bra att ha det. Ett tips är att prata om jobbiga tankar så att man slipper vara ensam med dem. Du kan till exempel chatta med en tjejjour eller höra av dig till en kurator på ungdomsmottagningen eller i skolan. Jag tycker det är jättebra att du ifrågasätter elaka tankar mot dig själv och jag hoppas att du kan tänka snällare tankar om dig själv i framtiden.

Hoppas att mitt svar hjälpte och att du fick svar på dina frågor.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se