Är jag outvecklad?

Hej! Jag är 18 år och mår dåligt över mitt utseende. Till och börja med har jag små bröst ( A-kupa) och det har jag haft sedan jag var 12 år. Varje år har jag tänkt att de kanske växer mer men det har de inte. Mina bröst är inte bara små utan de ser ut som de gjorde när de började växa för sex år sedan. De sitter långt ifrån varandra, är spetsiga, jag har nästan ingen fettvävnad under eller runt brösten. De har liksom ingen "vuxen" form. De ser som sagt ut som de gjorde när jag kom in i puberteten. Kan det vara så att de liksom har stannat i utvecklingen? Är det något man kan kolla upp hos en läkare?
Sedan är det också så att jag är ganska kort (Är 153 cm lång). Jag kommer inte ihåg när jag växte sist. Detta gör att folk ofta misstar min ålder och tror att jag är mycket yngre än vad jag egentligen är. Det mår jag också lite dåligt av.
För det tredje så har jag också fortfarande oregelbunden mens. Jag har haft mens i nästan 5 år men den är inte regelbunden överhuvudtaget. Jag måste ta p-piller för att få en regelbunden menscykel.

Allt detta gör så att jag känner mig outvecklad och inte alls vuxen. Det är jobbigt att se yngre ut än de som är mycket yngre än vad jag själv är. Finns det en chans att jag kommer utvecklas mer och se äldre ut? Är trött på att bli misstagen för att vara i yngre tonåren.

Svar

Hej! Så modigt av dig att höra av dig till oss med dina funderingar kring kroppen.

Jag läser att du är 18 år och undrar om din kropp fortfarande utvecklas. Dels undrar du över storleken på dina bröst och om det kan vara så att de stannat i utvecklingen. Storleken på bröst skiljer sig mycket från person till person och brösten kan för vissa även förändras under vuxenlivet. Hur ens bröst ser ut kan ibland ha att göra med gener eller hur resten av ens kropp ser ut. Små eller stora bröst behöver inte vara något som definierar en vuxen kropp, även vuxna människor kan ha mindre bröst och det finns inga rätt eller fel! 

Du berättar att du har haft mens i 5 år men som inte är regelbunden om du inte tar p-piller. Har du då varit i kontakt med någon barnmorska? Vad fick du veta där, du kanske skulle kunna boka in ett besök på t.ex. ungdomsmottagningen eller hos gynekologen och berätta om det som oroar dig. Det är vanligt att ha oregelbunden mens, ibland är den regelbunden i vissa perioder och sedan kan den bli oregelbunden igen om man är stressad eller om man inte äter ordentligt.

Du nämner också att du är kort och att du ibland mår lite dåligt över, och är trött på att folk tror att du är yngre än du är. Likadant är det med kroppen. Allas kroppar fungerar och ser olika ut samt förändras i olika takt. Hur kommer det sig att du har dessa tankar om din kropp?  I samhället finns olika normer kring hur kroppar förväntas se ut. Dessa normer präglar många och det är inte ovanligt att vilja vara olika den en är. Har du funderat över hur det du möter i media påverkar ditt sätt att se på din kropp? Tv-serier eller sociala medier exempelvis? Viktigt att komma ihåg är att det inte finns något rätt eller fel utseende utan att alla är bra på sitt eget vis. En vuxen kropp kan se ut på massor av olika sätt och den utvecklas på olika sätt hela livet. Det viktigaste är att din kropp mår bra och att du känner att du kan göra det du vill. Tänk så fantastisk din kropp är och allt kul den tillåter dig att göra!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se