Kroppsångest och Dåligt självförtroende

Hej jag är en tjej på 13 år. Jag är ca 162cm lång och väger ca 49kg. Är jag överviktig? Jag har jätte mycket kroppsångest och jätte dåligt självförtroende. När jag tittar på alla andra tjejer i min klass så är de smala och är jättefina men när jag tittar på mig själv ser jag bara min stora mage och mitt fula ansikte. Vet verkligen inte vad jag ska göra för att inte tänka såhär.

Svar

Hej! Vad modigt att du hör av dig till oss med dina funderingar <3

Du skriver att du har kroppsångest och frågar om du är överviktig. Du beskriver också hur du tittar på andra tjejer i din klass och jämför dig med dem i utseende. 

Till att börja med så vill jag säga att enbart vikt inte är avgörande för att svara på om man är överviktig, underviktig eller ingetdera. Med övervikt menas egentligen att kroppen har för mycket fett för vad som är hälsosamt, så det har alltså inte enbart att göra med hur mycket man väger. Till exempel påverkar ens muskelmassa också vikten. Så kroppar kan se väldigt olika ut och ändå vara hälsosamma! Om du ändå känner dig orolig för din vikt så kan du prata med skolsköterskan, eller besöka ungdomsmottagningen.

Det låter istället som att din jämförelse med andra tjejer kanske också får dig att tänka negativt om din egen kropp. Har du tänkt någon gång på var sådana tankar kommer ifrån? Samhället bombarderar oss varje dag med bilder på kroppar som ser ut på ett visst sätt, men ofta är dessa bilder retuscherade och inte verklighetstrogna. De målar istället upp ett omöjligt ideal. Varför tror du själv att du jämför dig så med dina klasskompisar?

Jag förstår verkligen att du inte vill tänka så och att det tar av din energi och tid. Något som kan få en att tänka annorlunda och som är det viktigaste är att kroppen mår bra och att vi känner oss friska och hälsosamma. Vikt är bara en liten del av det, och att tänka positivt om sin kropp handlar också om att ta hand om den, känna efter om den mår bra och vara tacksam för de funktioner den har, att den kan ta oss till platser osv.

Om du har mer funderingar kring kroppen så tycker jag inte att du ska tveka att höra av dig till oss igen via chatten eller frågelådan, eller prata med skolsköterskan eller ungdomsmottagningen som tidigare nämnt. De är vana vid att prata med tjejer med funderingar kring kroppen och livet.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se