Hatar mig själv

Hej år 15 år och ska fylla 16 år snart, får ständigt kommentarer av min familj att jag är fin osv men när jag kollar i spegeln hatar jag det jag ser jag hatar allt med mig själv allt med mitt utseende. Jag tränar men känner mig ändå tjock och ful och jämför mig med mina vänner och andra hela tiden och när jag kollar på dom och kollar på mig hatar jag det jag ser. Ibland vill jag inte ens gå ut eftersom att jag tycker jag ser så ful ut. Har inte berättat till någon över hur dåligt jag mår över mitt utseende. Hatar även att få kommentarer om va fint ditt hår är eller så fint ditt smink är idag när jag själv tycker jag inte är fin alls. Önska jag va fin och hade kroppen som alla andra tjejer. Vet inte va jag ska göra.

Svar

Hej!

Vad starkt av dig att höra av dig till oss!

Du berättar att du hatar ditt utseende och att du jämför dig med dina vänner och andra. Du berättar även att du ibland inte ens vill gå ut på grund av hur du uppfattar ditt utseende.

Det låter som att dina tankar kring ditt utseende tar upp mycket tid och påverkar dig väldigt mycket. Stämmer det?

Du berättar att du brukar få komplimanger av din familj, och att du får komplimanger för exempelvis ditt hår eller smink. Hur känns det när du får dessa komplimanger? Det kan vara svårt att ta till sig det andra säger om en om det inte stämmer överens med sin egen självbild. Men varför skulle någon ge en komplimang om det inte stämde?

Du nämner att du inte har berättat för någon om hur du mår. Du har tagit ett stort steg genom att höra av dig till oss! Det var väldigt bra gjort av dig.

Hur kommer det sig att du inte har pratat med någon om ditt mående och dina tankar kring ditt utseende? Det kan vara jobbigt att berätta om något sådant och öppna upp sig för någon, men jag rekommenderar dig ändå att göra det. För trots att det kan vara svårt att ta första steget, så blir det ofta mycket bättre efteråt.

Du är inte ensam om att ha negativa tankar kring utseende. Det är tyvärr väldigt vanligt bland unga, framförallt hos tjejer. Vi på tjejjouren tror bland annat att det beror på de skönhetsideal som vi tjejer och kvinnor matas med varje dag. Skönhetsidealen säger åt oss att vi inte duger som vi är. Om du vågar prata med dina vänner om det här, så kommer du nog få reda på att dina vänner också känner sig osäkra på sitt utseende och att det finns saker hos dem själva som de inte gillar. Ofta är saker som vi uppfattar hos oss själva som fula, saker som andra inte ens tänker på, eller uppfattar som fina. 

Men om du inte vill prata med dina vänner om det kanske det finns någon annan som du kan berätta för? Det kan exempelvis vara en familjemedlem, en lärare, en skolkurator, eller tränare.

Om ditt mående inte blir bättre eller försämras, eller om det börjar påverka dig ännu mer, så rekommenderar jag dig till att söka professionell hjälp hos en kurator. Du förtjänar att må bra och känna dig stolt över det du ser i spegeln.

Du är välkommen att höra av dig till oss igen via frågelådan eller via någon av våra jourers chatt. Där kan du chatta med någon av oss jourtjejer om allt möjligt och du är helt anonym. 

Ta hand om dig! Vi hejar på dig <3

/Tjejjouren.se