Gelenaglar ger cancer?

Det är jätte många tjejer som fixar sina naglar på salong och jag vill också det men är rädd att det är farligt och att man kan få cancer pågrund av uv lampan år det sant? Och borde jag vänta med att fixa naglar?

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med dina frågor.

Det finns risker med alla former av smink, skönhetsprodukter och behandlingar. Vissa får allergiska reaktioner, cell- eller hormonförändringar eller andra bestående men. Vem som drabbas eller hur vanligt det är, är svårt att säga.

Samtidigt så är det mesta vi sysslar med i livet i någon mån riskabelt: det finns risker med att åka bil, att äta besprutad mat, sitta still för länge eller träna alldeles för mycket. För att minska riskerna finns det olika säkerhetsåtgärder en kan göra: ha på sig bältet, tvätta grönsaker och frukt, röra på sig lagom mycket och så vidare.

Generellt kan man säga att det är bättre att gå till en salong där personalen är certifierad (att de har en bra utbildning där de fått lära sig om riskerna med olika kemikalier) och att salongen är seriös, till exempel att de har åldersgränser eller jobbar med så skonsamma produkter som möjligt. Att personalen kan svara på dina frågor. Men några garantier finns inte.

Om jättemånga som fixar naglarna fick cancer, hade antagligen nagelsalonger förbjudits. Så är inte fallet. Samtidigt kan en sjukdom eller allergi utvecklas först många år efter att en har exponerats för vissa kemikalier eller UV-strålning. Då kan det vara svårt att säga exakt vad som utlöste sjukdomen eller allergin.  

Det har på senare år blivit väldigt populärt att fixa naglarna, men bara för att något är trendigt måste en inte haka på trenden. De flesta bryr sig inte om hur andras naglar ser ut ändå. Många lägger hellre pengarna på något annat. Det är du själv som avgör.

Kram!

/Tjejjouren.se