Anledningar att slippa simning

Hej!
Imorgon ska vi fara till simhallen på idrotten i skolan. Jag har väldigt mycket komplex över min kropp då jag är EXTREMT sen i utvecklingen. Jag vill verkligen inte simma, har ni några bra anledningar för att slippa simningen?

Svar

Hej!

Att vara i en simhall med klassen kan kännas läskigt och utlämnande. Plötsligt syns allas kroppar på ett helt annat sätt än i vanliga fall. Samtidigt är det ett tillfälle att upptäcka att det inte är så stor skillnad ändå. Eller att kroppar kan se väldigt olika ut och att det inte finns ett enda sätt att se ut på. Det finns inga fel eller rätt.  

Utifrån ditt mail verkar det som att du är rädd för att få kommentarer och blickar, kanske att folk ska ändra uppfattning om dig, av att se dig i badkläder. Uppfattar jag det rätt? Om det är någon tröst, så tänker antagligen alla i din klass likadant. De flesta är känsliga för kommentarer om sitt utseende, oavsett hur de ser ut. Istället för att titta på dig, har klasskamraterna förmodligen fullt upp med att fokusera på sig själva. Tänk efter, hur mycket bryr du dig egentligen om hur dina klasskamrater ser ut? Och om det är någon som säger en taskig kommentar, då är den antagligen precis lika ängslig som du.

Om det blir för jobbigt, kan du berätta för din lärare. Hen ansvarar för att det ska vara en bra miljö och att det inte ska vara någon mobbing eller trakasserier i klassen, inte ens i simhallen. Kanske kan du prata med en klasskamrat och att ni sedan pratar med läraren tillsammans? Du kan då t.ex. säga; jag är orolig över att vissa i klassen inte kommer respektera varandra under simhallsbesöket, hur säkerställer skolan att det blir en bra upplevelse för alla?

Du kanske också kan gå ihop med några klasskamrater som du har förtroende för och sedan hänga med dem hela tiden under simningen. Tillsammans blir ni starka och kan stötta varandra om någon säger taskiga kommentarer. Ni kan ha kul tillsammans och fokusera på det istället för att bry er om klasskamraters blickar och åsikter.

Allt detta kan kännas lite läskigt, men kom ihåg: oavsett hur du ser ut, förtjänar du att finnas, synas och simma på samma villkor som alla andra. Visst går det att säga att du fått mens, att du är förkyld eller har migrän för att slippa simma, men det är ingen lösning på problemet. Stå upp för dig själv och låt inte skönhetsnormer begränsa ditt liv!

Kram!

/Tjejjouren.se