Vikt

Hejsan jag är en 14årig tjej och jag gick upp runt 8kilo på ettoch ett halvt år är det normalt för jag tycker att jag är överviktig just nu och känner mig inte bekväm vid att väga så här mycket

Svar

Hej! 

Vad klokt och modigt att du vänder dig till oss med din fråga. Du berättar att du tycker att du är överviktig och är inte bekväm med att väga så. Du skriver även att du är 14 år och att din vikt har ändrats de senaste åren. Jag vill börja med att säga att din vikt inte säger något om din hälsa och att alla kroppar är olika, det finns därför inte riktigt någon vikt som är "normal". Vikten påverkas av alltifrån ålder, kön, kost eller hur mycket en rör på sig. I din ålder är det vanligt att kroppen och ens vikt ändras.

Har du funderat på vart tankarna kommer ifrån och vad det är som får dig att känna dig obekväm med din vikt? Det är lätt att påverkas av skönhetsideal och kroppar som syns i till exempel TV och sociala medier. Men dessa bilder brukar vara långt ifrån verkligheten då de oftast är retuscherade.

Hur känner du att din kropp mår, det kan kännas jättebra att t.ex. tänka på allt som ens kropp gör för en, alla fantastiska funktioner den har. Om du ändå är fundersam kring din vikt, kan det vara bra att fundera på hur du mår i vardagen och vad dessa tankar kan bero på? Det kan också vara en idé att gå till elevhälsan/skolhälsovården, om du går i skolan, och rådfråga om du fortsättningsvis skulle känna dig osäker kring din vikt.

Hör av dig igen om du undrar över något mer!

Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se