Kan jag ha äggledarinflammation?!

Hej!
Jag har fått ett positivt klamydia test och jag har bara varit med en partner. Jag har testat mig innan och det kom negativt och detsamma gäller honom, vad jag vet så behöver inte alltid klamydia brytas ut utan en kille kan bära på det under lång tid utan att det är smittsamt. Jag vet inte om det blev något fel på mitt prov när jag testade mig första gången så jag vet inte hur länge jag burit på bakterien. Och det vet inte han heller då han talar starkt för att han inte gjort något med någon annan under vårt förhållande och det litar jag på. Då vi varit tillsammans länge men jag vet att han haft samlag med andra innan (ungefär 3 år sedan).

Jag är väldigt orolig om att jag har haft klamydia under längre period och det kan ha lett till äggledarinflammation. Jag har väldigt mycket problem med min menscykel och mensvärk då jag kan ha ont utan att ha mens mm. Så det är svårt för mig att veta om det har varit smärtor av äggledarinflammationen eller mensen. Hur stor är chansen att jag har fått äggledarinflammation och om jag har burit på klamydia under ungefär ett års tid, är det farligt? Kan det vara så att man kan bära på klamydia utan att den bryter ut eller smittar? Behandlas klamydia och äggledarinflammation i ett eller är det två olika behandlingar med två olika antibiotika. För ifall jag nu har äggledarinflammation kommer det då behandlas under tiden som min klamydia behandlas?

Jag är väldigt rädd när det gäller sjukdomar i allmänhet och mina tankar är överallt i nuläget.

Svar

Hej,

Vad modigt och klokt av dig att vända dig till oss med dina funderingar. Som du beskriver så är det så att man kan bära på klamydia utan att det visar symtom och att bäraren inte vet om att hen bär på klamydia. Det är svårt att veta när man blev smittad och det går tyvärr inte att kolla upp på något sätt när. Jag förstår att du har mycket tankar kring detta och att det känns jobbigt för dig.

Du beskriver att du har som mensvärk fast du inte har mens och du misstänker att det kan vara äggledarinflammation. Du misstänker att klamydian lett till att en äggledarinflammation. Äggledarinflammation kan utvecklas av att en haft en könssjukdom under en längre period men det är tyvärr inget som jag kan svara säkert på eftersom det krävs en undersökning för detta. För säkerhetsskull är det bra att uppsöka vård. Det bästa sättet att veta säkert är att vända dig till en gynekolog eller ungdomsmottagning. Det är bra att du gör detta så snart du kan, så att det inte smärtan blir värre. Jag vet inte om det är möjligt att bota klamydia och äggledarinflammation på samma kur eller botemedel men om du söker hjälp för dina besvär är detta en bra fråga att ställa och läkaren vet hur det ska behandlas. De kan hjälpa dig med att ta prover för att se vad dina smärtor beror på och hjälpa dig med dina symtom. Det är väldigt vanligt att man blir orolig med det bästa är då att söka vård och få veta vad som är problemet så att du inte går runt och oroar dig i onödan. Om du har någon i din närhet som du litar på, eller din partner så kan du be hen att följa med dig och vara ditt stöd.

Hoppas att du fått svar på dina funderingar annars är du välkommen att höra av dig igen.

Hoppas allting löser sig för dig och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se