Orolig!

Hej! Jag är 13 år och ska fylla 14!
Jag är superrädd och orolig för att mina bröst inte växer och jag har inte fått mens än! Varför inte? Alla andra tjejer i min klass har relativt stora bröst och har fått mens och höfter!? Hur lång tid kommer det ta? Hur märker man att man ska få mens?
// och en konstig fråga! Gör det superont att ha sex

Svar

Hej, vad klokt att du kontaktar oss på Tjejjouren.se med dina funderingar.

Du skriver att du är 13 år och är orolig för att dina bröst inte växer eller att du inte har fått mens än.  De flesta i din klass har börjat få bröst och höfter. Du undrar hur lång tid det ska ta innan du får det med. Du undrar också, vilket inte alls är en konstig fråga, om det gör ont att ha sex.

Jag börjar med dina fråga om puberteten. Det kluriga och ibland lite frustrerande med puberteten är att den skiljer sig väldigt mycket mellan olika personer. En person kan vara väldigt tidig med att få mens eller börja få bröst och höfter medan en annan person i samma ålder kan utvecklas mycket senare.

En sak man kan göra är att kolla med någon man är släkt med, kanske ens föräldrar eller syskon och kolla hur deras pubertet var. När den började, när de fick bröst, mens eller hår. För då kan du veta mer kanske vad du kan förvänta dig av din pubertet. För det som har med puberteten att göra är faktiskt genetiskt.

Din andra fråga undrar du om det gör ont att ha sex. Är det något särskilt som fått dig att fundera på och känna oro över det? Om det gör ont kan det bero på att man kanske är nervös, inte är tillräckligt upphetsad eller har svårt att slappna av. Om man vill ha sex, själv eller med någon annan så kan det vara bra att ta det försiktigt och "bygga upp" en upphetsning. Det kan man göra genom att smeka varandra och göra sånt som känns skönt, då minskar risken för att det ska göra ont. Sex ska inte göra ont och kan vara superhärligt!

Om du skulle vilja prata med någon mer går det bra att skriva till oss på nytt. Det går även bra att prata med en skolsköterska, skolkuratorn eller gå till ungdomsmottagningen.

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se