Sen i puberteten?

Jag är Tolv år och har typ inte kommit in i puberteten alls!
Har fått jättelite hår där nere och knappt några bröst. Alla tjejer i min klass har typ redan bröst och har kommit in i puberteten mycket mer än mig. Jag känner mig stressad att det är något fel på mig!

Svar

Hej, och tack för att du skriver till oss på Tjejjouren.se

Du skriver att du är 12 och har knappt kommit i puberteten alls och att du börjat få lite hår. Och att de flesta i din klass har börjat få bröst och har kommit mycket längre in i puberteten.

Jag tycker det låter som att du kommit in i puberteten och att det är på gång, dock så brukar hela puberteten ta mellan fem till sex år, så det kommer pågå under en tid här framöver.

Det kan också vara klurigt att jämföra sig med andra i klassen för det ser väldig olika ut för alla. Däremot kan man kolla med någon man är släkt med, kanske ens föräldrar eller syskon och kolla hur deras pubertet var. När den började, när de fick bröst, mens eller hår. För då kan du veta mer kanske vad du kan förvänta dig av din pubertet. För det som har med puberteten att göra är faktiskt genetiskt.

Men jag tycker det låter som att din pubertet redan är på gång och om du skulle vilja prata med någon mer går det bra att skriva till oss på nytt. Det går även bra att prata med en skolsköterska, skolkuratorn eller gå till ungdomsmottagningen.

Ta hand om dig!

// Tjejjouren.se