Anonym

Fråga från: Anonym

Hej! Jag är en tjej på 15 år som har komplex över min kropp. Jag tycker att jag har en ganska stor mage och jag är rädd att jag väger för mycket. Min vikt ligger på 56-57-58 (lite olika) och jag är ca. 160 cm lång.

Jag har aldrig varit den här smala tjejen utan har alltid haft liiiite fett på kroppen i hela mitt liv, vilket jag vet är bra. Men nu känns det som att det börjar gå överstyr. Jag faller väldigt mycket för kroppsideal och detta med vikt börjar bli en ångestkälla för mig. Jag tänker på min vikt och väger mig alldeles för mycket, och tänker alltid på hur dålig jag var som åt den där sötsaken när det var kalas tex.

Är min vikt normal? Jag känner mig tjock och tycker att jag ser tjock ut vilket de runt om min säger att jag inte är. Men då jag aldrig bär tajta trjöjor ser de ju inte.

Jag har mycket ångest över detta och vet inte vad jag ska ta mig till. Både över kroppsideal och ur hälsosynpunkt. Jag jämför mig väldigt mycket med kompisar och känner mig för fet.

Förlåt för väldigt rörig text men vet inte vad för vikt som är normalt för min kropp och tycker att detta med vikt är en jobbig sak att prata om med andra.

Får ångest när jag ser att jag gått upp t.o.m ett halvt kilo, både ur hälsosynpunkt men också av kroppsideal! Vad ska jag ta mig till?!?

Tack på förhand!

Svar

Hej! Tack för din fråga!

Du skriver att du tänker mycket på din kropp och din vikt och funderar över vad som är en "normal" vikt. Det är svårt att svara på vad som är normalt för en människa att väga. I din ålder håller kroppen på att växa och puberteten pågår, det kan leda till att vikten pendlar upp eller ned och det är inget konstigt eller ovanligt.

Det är vanligt att jämföra sin kropp med andra kroppar en ser runtomkring sig. På sociala medier, tidningar och tv syns kroppar som många gånger är retuscherade eller förskönade på andra sätt och stämmer sällan överens med verkligheten. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom dessa bilder visar ett orimligt kroppsideal som är svårt att uppfylla.

Det är klokt att du börjat reflektera över dessa tankar kring vikt och mat och att det påverka dig på ett negativt sätt. Du skriver också att du väger dig ofta, vad tror du skulle hända om du hoppade över att väga dig under några dagar? Tror du att det skulle få dig att må bättre eller må sämre? Du skriver också att du klär dig på ett visst sätt och att du skulle känna dig obekväm om du tog på dig en tajt tröja. Hur kommer det sig att du känner så?

Finns det någon vuxen i din närhet du kan prata med om detta? Någon förälder eller lärare? Annars kan en vända sig till en kurator på sin skola, ungdomsmottagning eller prata med sin vårdcentral.

Hör av dig till oss igen om du har fler frågor eller funderingar

Kram från Tjejjouren.se