Gillar min ledare mig eller inte?

Jag har blivit intresserad av en äldre kille och vet inte om han gillar mig! Jag är sjutton år och han är 22, det är fem år mellan oss. Jag har känt hans familj hela livet eftersom våra föräldrar är bekanta.

För det första, är jag för ung? Tror ni på tjejjouren att han ser mig som ett barn? Jag är ju inte myndig än (blir det om ett halvår), jag går i 2:an på gymnasiet och han jobbar och har flyttat hemifrån. Är det ett problem tror ni?

Vi brukar ses ibland i en större ungdomsgrupp där han är ledare. Jag har märkt ganska ofta att han verkar blyg och lite generad kring mig. Är det ett tecken? Eller är har bara blyg? Vi brukar heja på varandra och ibland också prata. Ibland inleder han samtalet och ibland är det jag. Vi pratar om vanliga saker som skola och jobb.
Jag är så attraherad av honom! Tror ni han är intresserad eller bara ser mig som ”en i gruppen”, och är lite trevlig bara? Vi skriver inte på sociala medier heller. Försökte det och han svarade men fortsatte inte samtalet...
Det ända jag har att gå på är hans beteende. Han har väldigt svårt att se mig i ögonen! Han ser mig nästan aldrig i ögonen! Är det ett tecken? Eller tycker han att jag är jobbig??
Jag har flera gånger försökt vara i närheten av honom och fånga hans blick. Ibland har det gått. Ibland har han också frågat hur jag mår och sådär.
Vi körde en lek för ett tag sedan, alla i gruppen. Han ”fångade” mig och la då handen på min rygg och ”smekte” min rygg lite. Då lutade jag mig lite mot hans axel och försökte komma nära honom. Vet inte om han gjorde så på flera. Han tänkte kanske inte på att han smekte min rygg, utan att det bara var en vanesak och inget han menade som ”intresse”. Ibland när jag sätt på honom har han lett mot mig lite uppskattande typ. Men ofta när vi sitter på samma ställe så pratar han inte med mig.
Tror ni han är intresserad eller inte?

Svar

Hej!

Tack för att du vänder dig hit för råd! Du skriver att du tycker om en kille som är 5 år äldre än du och vars familj du har känt sedan du var liten. Du undrar om er åldersskillnad är för stor och om han ser dig som ett barn. Du vill också veta om han tycker om dig och beskriver olika möjliga tecken (han är blyg kring dig och har det svårt att se dig i ögonen, han har smekt din rygg osv).

Vi på tjejjouren utgår från att vad som anses att vara en stor åldersskillnad beror så klart på hur gamla båda personer är. 5 års skillnad kan inte alls kännas som mycket när man är 30 eller 40, men som du skriver själv ni befinner er på olika platser i era liv. Du skriver att du pluggar på gymnasiet och han jobbar och har flyttat hemifrån vilket tyder på att ni är på olika plaster i era liv. Vi kan inte ge ett definitivt svar på om er relation skulle kunna funka, men du får gärna reflektera själv hur det kan påverka, om ni har många gemensamma intressen och om ni båda hade kunnat prioritera att vara i förhållande just nu. Du skriver även att den här killen är ledare i er gemensam ungdomsgrupp, så du kan fråga dig hur det påverkar dynamiken mellan er. Det är viktigt att du känner att det finns jämställdhet mellan er.

Det är också svårt för oss att bedöma utifrån ditt meddelande om den här killen tycker om dig eller inte. Som du själv skriver många av dessa tecken kan betyda att han försöker vara vänlig mot dig fast är lite blyg. Du beskriver vidare att du har försökt att skriva till honom på sociala medier, inleda samtal och komma nära honom, vilket är kanonbra sätt att ta initiativ och visa ditt intresse! Det kan vara massa olika orsaker varför hans reaktion är inte tydlig. Det bästa sättet att ta reda på hur han verkligen känner är nog att fråga honom eller att berätta hur du själv känner. Det kan vara läskigt att erkänna dina känslor för någon men ibland måste man våga för att få klarhet i situationen :) Du skriver att ni har känt varandra i länge, därför tror jag inte att du förlorar hans vänskap om du vågar berätta om dina känslor.

Kram <3

/Tjejjouren.se