Kär eller bara bästavän

Hej! Jag har sedan tre år tillbaka haft en killkompis som har varit min bästa vän, vi har varit väldigt nära och haft super kul men verkligen berättat allt för varandra och umgåtts ofta och på olika sätt. Väldigt snabbt i relationen fick han mer än kompis känslor, något som tog tid innan jag verkligen förstod då jag har rätt dåligt självförtroende, vi har försökt fortsatt vara vänner men det har inte funkat, vi har myst och nästan varit som i ett förhållande men jag har alltid sagt till mig själv och andra att han bara är en kompis. Jag älskar han super mycket och han betyder allt, nu vill han veta om jag vill testa och se om det kan leda till ett förhållande och jag är kluven, har mått skit utan honom när vi varit ifrån varandra men är samtidigt rädd för att något ska gå fel om vi försöker, att jag ska såra honom då han redan är så super säker och jag har svårt att tolka mina känslor. Jag funderar mycket på om jag är rädd och tvivlar pga att jag har dålig självförtroende mm är känslig och att jag håller tillbaka då eller om det är så att det faktiskt inte är rätt, vad tror du?

Svar

Hej!

Vad fint att du hör av dig till oss på Tjejjouren.se!

Du skriver att din bästa vän har mer än kompiskänslor för dig. Du skriver att ni myst och betett er som att ni är i ett förhållande, men att du fortfarande ser honom mest som en kompis. Han vill nu testa att se om det ni har kan leda till ett förhållande, vilket du känner dig kluven till men du vet inte riktigt om det beror på att du har dåligt självförtroende eller att det helt enkelt inte är rätt. Känslor är ibland komplicerade och det kan vara svårt att veta och förstå hur en känner. Det är så klokt att du skriver och försöker känna efter vad du själv vill!

Jag förstår att det här är en person som betyder väldigt mycket för dig, du älskar honom och är rädd att såra och förlora honom. Det är viktigt att komma ihåg att oavsett vilka känslor andra har för en, har man alltid rätt till sina egna känslor. Att någon är kär i dig betyder inte att du måste vara kär i den tillbaka. Om du känner att du skulle vilja utforska och lära känna dina känslor kanske det är en idé att fortsätta umgås som ni gör nu och se vad det kan leda till hos dig. Kom ihåg att du alltid kan ta ett steg tillbaka om det skulle kännas fel på vägen, att du sagt ja en gång betyder inte ja för alltid. Det är viktigt att vara ärlig kring sina känslor, både mot sig själv och mot andra. Skulle det kännas bra att prata med din kompis om hur du känner? Kanske kan ni komma fram till något som känns bra för er båda?

Det är svårt för mig att säga om du tvivlar på grund av självförtroendet, på vilket sätt visar det sig och hur påverkar det dig. I vilka situationer känner du att du har dålig självförtroende och är känslig? Jag upplever att du låter väldigt klok som först vill känna efter innan du ger dig in en relation.

Hoppas att du fick svar på dina funderingar! Du är alltid välkommen tillbaka <3

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se