Svartsjuka

Fråga från: Svartsjuka

Hej, jag och min pojkvän har varit tillsammans i 1,5 år! Allt känns bra mellan oss och är jättekär i honom. Men jag har märkt att han är lite svartsjuk av sig. Inget extremt men ändå så att jag tycker det är jobbigt. Han ifrågasätter mig om väldigt mycket saker. Han brukar fråga - ”vem är den där killen som gillade din bild på instagram? Hur känner du honom? Har ni två hållit på förut?” Jag tycker absolut inte att det är något fel att fråga men det känns som om att han gör det pågrund av svartsjuka/kontroll. Det är klart att jag också undrar vad det är för människors om gillar hans bilder och kanske varför en tjej gillar alla hans bilder och alla hennes. Sedan undrar man ju också vad han gör när han är ute på krogen. Pratar han mycket med andra tjejer? Försöker andra flörta med honom osv. Men jag känner ändå att jag inte vill vara en flickvän som ska ”förhöra” honom så jag struntar i att fråga. Jag får helt enkelt lita på honom och känner ändå att jag gör det. Tycker bara det känns tråkigt att inte han litar på mig. Han ringer och ifrågasätter mig ganska ofta vart jag är någonstans, vems bild jag gillar på instagram, ringer mig hela tiden när jag är med mina vänner osv. Jag känner knappt att jag vågar gilla någons bild på instagram som är en kille för jag är rädd att han blir svartsjuk. Jag vill knappt vara inne på snapchat när han sitter bredvid mig för då vet jag att han kommer fråga så fort han ser att jag är vän med en kille på snapchat. Har till och med tagit bort så många personer på instagram/snapchat för jag är rädd att han blir sur. Nu i efterhand ångrar jag mig. Sedan gillar han själv många tjejers bilder på instagram och verkar ha en hel del tjejer som vänner på snapchat. Han skriver med en tjej ibland som han har sagt tycker är jättesnygg och hon gillar även honom. Jag känner nästan att om han ska hålla på och ifrågasätta mig kan väl lika gärna göra det om den där tjejen. Samtidigt vill inte jag vara en svartsjuk person. Blir bara på så jäkla dåligt humör när han ska bli sådär svartsjuk som han kan bli ibland.

Svar

Hej, tack att du skrivit till oss på Tjejjouren.se!
 
Du beskriver att din pojkvän ibland beter sig väldigt svartsjukt. Du ger exempel på att han vill veta vem du skriver med, vart du befinner dig, vem du är vän med på sociala medier och du beskriver vidare att det är väldigt jobbigt för dig. 

En ska aldrig behöva känna sig övervakad eller begränsad i ett förhållande. Du ska få gilla vilka bilder du vill, vara ute när du vill och träffa vem du vill. Såklart ska man respektera varandra i ett förhållande men det är som du säger väldigt viktigt att man litar på varandra. Har du försökt prata med din pojkvän om hans beteende? Kanske uppmärksamma det han gör och sedan se hur han reagerar på det. Det viktigaste är att du mår bra och är lycklig! Om det är med eller utan honom vet bara du.

Ta hand om dig och hör gärna av dig igen om du vill!

Kram,
Tjejjouren.se