Läskig kille försöker kontakta mig

Hej! Jag är en tjej på 16 år som är väldigt uttråkad nu under civil-19 situationen när jag sitter hemma och inte gör någonting. Så en dag laddade jag ner en app där man kan chatta med andra ungdomar och där hittade jag honom som jag kallar V. V addade mig på snap men jag blev rätt rädd för hnm och blockade hnm på både appen vi fick kontakt och sedan snap. Men dagen efter lägger en person till mig som jag inte känner igen, jag godkänner förfrågan och det står att personen har 0 snappoäng vilket jag förstår att det är han som försöker få kontakt med mig. Jag blockar även detta konto men han sökte upp mig på instagram istället. Jag är jätte rädd och vet inte vad jag ska göra. Vill inte berätta för mina föräldrar eller någon lärare. finns det något jag kan göra?

Svar

Hej! Vad modigt att du hör av dig till oss med din fråga, bra gjort! 

Du skriver att du börjat prata med en kille i en app som sedan började skriva med dig på snapchat. Den här killen gjorde dig rädd och du blockade honom på både appen och snap. Dagen efter lägger en ny person till dig på snap, du tror det är han så du blockar även det kontot. Efter det söker han upp dig på instagram. Du är rädd för honom och vet inte vad du ska göra, du vill inte prata med dina föräldrar eller någon lärare. 

Förstår att det känns obehagligt att den här personen försöker ta kontakt med dig fast du inte vill. Han borde förstå att du inte vill ha kontakt med honom. Jag tycker att du ska fortsätta blocka honom, förhoppningsvis ger han sig snart eller med tiden. Ha dina sociala medier låsta och blockera/ignorera alla konton som du misstänker att han försöker ta kontakt ifrån. Det är bra att inte vem som helst kan lägga till dig på snap eller följa dig på instagram, utan det är bättre om du aktivt måste acceptera alla. Kanske kan du dela din oro med en kompis så att du inte behöver vara ensam med den? Om han blir hotfull eller visar tecken på att försöka ta fysisk kontakt med dig borde du prata med en vuxen i din närhet, så den vuxna kan stötta och hjälpa dig.  Det kan kännas svårt att berätta för en förälder eller vuxen, men det är inte du som gjort något fel och oftast känns det mycket bättre efter att ha berättat. Då kan du också få tips och råd från dem och kan tillsammans hantera den här jobbiga situationen.

Det är inte ditt fel att han beter sig som han gör, internet har många bra fördelar, men det kan även bidra till jobbiga situationer som den här. Du kanske inte är det första han beter sig såhär emot. Om han skulle börja vara hotfull kan han göra sig skyldig till brott, det kan vara bra att veta. Om du vill kan du ta kort och spara det han skriver till dig om du i framtiden skulle vilja anmäla något av de eventuella hoten. Det är inget du måste, men kan vara bra att veta att du kan göra det. Du kan även göra det i efterhand om du inte gör det på en gång. Hoppas att det räcker med att du fortsätter ignorera honom! Hör gärna av dig igen om det inte blir bättre eller om du har någon mer fråga.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se