Tjej 15 år

Hej! På senare tid, eller sedan ungefär 1 månad tillbaka har jag gjort saker som jag egentligen inte alls mår bra av. Att skicka "nudes". De började med att jag skickade en bild på min ena axel o nyckelben, dock utan tröja. Men en bild som inte säger nånting liksom. Men responsen jag fick gjorde så att jag fortsatte att skicka, och tog bilder i spegeln när jag bara hade en t-shirt o trosor och ibland ingen tröja alls. Den enorma responsens jag fick på bilderna(av killar på min snap) gjorde att jag fick en slags "kick" liksom. När någon skriver att man är sjuukt snygg och härlig så är det klart att man vill fortsätta skicka för att få fler komplimanger. Men när jag tagit på mig kläderna igen och slutat snapa med dom kommer ångesten. En fruktansvärd ångest som gör att jag bara inte vill finnas mer. Hur ska jag göra?!

Svar

Hej,

Du skriver till oss och berättar att du sedan en månad tillbaka har skickat "nudes" och jag tolkar det som att du inte vill göra detta. Du skriver också att du får kickar när du snappar men att när du slutar så kommer ångesten. Vad bra att du skriver till oss. Den känslan att vilja känna sig uppskattad som du beskriver i ditt meddelande är du inte ensam om att ha. Det är vanligt att vilja få komplimanger och känna att andra tycker om en och saker man gör. Du ska dock inte behöva göra saker som du känner dig obekväm med för att få känna dig uppskattad. Finns det någon vuxen i din närhet som du känner att du kan prata med? Det kan vara bra att prata med någon vuxen då de kan hjälpa dig att hantera din ångest och stötta dig i detta. Du ska inte behöva må dåligt. Det finns bra hjälp att få via bland annat skolkuratorn, på vårdcentralen och hos ungdomsmottagningen.

Du frågar hur du ska göra, jag undrar om vad det är du vill göra. Vill du sluta skicka "nudes" eller vill du få hjälp med att återgå till att bara skicka bilder som du är bekväm med? Jag tänker att ett sätt att sluta med detta eller att sålla i de bilder som du skickar till folk är att stärka ditt eget självförtroende. Att finna ett sätt att bli den som ger dig själv kickar och ett litet steg i den riktningen kan vara att t ex varje morgon titta dig i spegeln och säga i kanske säga 3 saker som du tycker om med dig själv. Hoppas att jag har tolkat din fråga rätt och hör gärna av dig igen om du har fortsatta funderingar eller om jag missuppfattade dig.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se