Amy!

18-årig tjej med ett litet problem. Min ex-pojkvän har spridit naken bilder på mej, hur fan gör jag för att få honom att sluta?

Svar

Hej Amy!
Vad bra att du hör av dig till oss på Tjejjouren.se med din fråga.

Du skriver att ditt ex sprider nakenbilder på dig och undrar hur du ska få honom att sluta. Det är kränkande och respektlöst av din ex-pojkvän att sprida bilder på dig mot din vilja. Det är aldrig okej att göra så mot någon. Jag förstår om det känns jobbigt för dig att han har spridit dessa bilder.

Om bilderna ligger uppe på en hemsida eller någon app kan du kontakta administratören och be dom ta bort bilderna. Du kan också anmäla detta till polisen så att de kan utreda om din ex-pojkvän har begått ett brott när han spridit bilder på dig. Det kan handla om att ditt ex har gjort sig skyldig till förtal eller eventuellt sexuella trakasserier. Det sistnämda finns reglerat i diskrimineringslagen och kan ske på arbetsplatser eller i skolan. Om någon hotar att sprida filmer kallas det för olaga hot.

Du kanske kan ta hjälp av någon du känner dig bekväm med i detta? Våra tjej- och ungdomsjourer kan stötta dig i att göra en anmälan. Vill du prata mer om den här situationen så titta på sidan Kontakta jour, under Öppet idag. Där ser du vilka som har jour just idag. Lycka till och hör gärna av dig till oss igen om du har några fler funderingar eller om du behöver mera stöd.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se