Glömmer bort världen!

Hej jag har ett problem som Inte är super nöd men det är så att jag ängnar typ hel dagarna åt att spela tv spel eller data :( detta gör att jag lixom inte hänger med eller vad man ska säga! Det är nt så att jag är beroende eller så men jag tkr det är så roligt. Har ni några tips så att man kan sluta spela??

Svar

Hej, vad bra att du skriver hit till oss när du upplever att ditt tv och dataspelande tar för mycket av din tid, och får konsekvenser för andra saker i ditt liv.

Du frågar hur du kan sluta spela, och jag tänker att när man har fått rutin på en viss sak som man vill bryta krävs det ofta att man skapar en annan rutin. Hur ser det ut när du kommer hem från skolan (om du går i skolan)?  Brukar du sätta dig direkt och spela då? I fall det är så kanske du kan börja göra en ny sak när du kommer hem. Ett exempel kan vara att lyssna på musik istället medan du kanske äter mellanmål, eller, om du brukar träna så kan du sticka ut och springa en sväng, eller läsa en bok. Ta en dusch, ringa en kompis. Alltså - hitta på en annan sak som du gör en rutin av. Hjärnan är ganska smart, och ofta behöver man göra den nya rutinen flera gånger innan det sitter. Så ha tålamod!

Du kanske också kan bestämma hur mycket tid du vill lägga på ditt spelande? Ställ alarmet på din mobil innan du börjar spela, och när den tiden gått som du har valt att spela så har du möjlighet att göra andra saker.

Hur kändes det att tänka såhär? Hoppas att du fick med dig något nytt. Kan vara skönt att hålla i minnet att nya vanor tar tid, och om du utrustar dig med mycket tålamod är jag övertygad att du kommer lyckas med det du önskar. Hoppas du får en skön sommar, ta hand om dig!

/Tjejjouren.se