Rädd!

Hej Tjejjouren! Jag skriver av mig här, för att ... det hjälper. Jag har pratat med Bris, BUP, kurator - ibland mår jag bra, ibland börjar jag tänka på det igen och blir rädd och orolig. Jag är en tjej som har det lite tufft hemma, och även fast jag går i skolan, har jobb och flera andra fritidsaktiviteter så känns det som om jag aldrig räcker till. Jag tänker inte dra den "långa-versionen" av historian, utan kort och gott - för att stilla mitt bekräftelsebehov skapade jag en instagram där jag la upp lite mer lättklädda bilder på mig själv ( klippte bort det mesta av ansiktet dock på de flesta bilderna) och komplimangerna öste in. Ingen jag kände i verkligheten visste om denna instagram och jag utgav ingen personlig info. Jag hade även en "kik" där folk skrev till mig, oftast ganska sexuellt. Jag var inte intresserad utav det sexuella, ville bara ha bekräftelse. Snart skrev även lesbiska och bisexuella tjejer till mig, de var lite lättare att prata med och inte lika "på". Jag fick bra kontakt med en, och tillslut skickade jag en bild på mina bröst och mage till henne ... Jag fick massa komplimanger från henne och mådde skitbra. Slutligen så visade det sig att "hon" inte var en tjej, snarare typ några äckelkillar nått år yngre än mig som lurat mig. Jag förträngde det och blockade dom. Jag la av med allt ( detta hände i vintras) men för några veckor sedan sökte jag bekräftelsen igen. Jag visste snabbt och enkelt vart jag kunde få den, och fick kontakt med en tjej som angav sin instagram profil som såg verklig ut, samt skickade en såkallad "live-bild" från sin kik ( alltså en bild hon tagit direkt med mobilen). Jag trodde henne verkligen, och skickade en liknande nakenbild som innan ( min mage och mina bröst). Tillslut visade det sig att hon också bara lurade mig och var en kille, "hon" hade lyckats "lura" Kik-kameran också så att den skickade "live-bilder" fast än de var från google eller nått typ, "hon" påstod att hon visste min ip-adress och skulle "komma hem till mig" om jag inte skickade fler, "hon" ville även ha bilder på mitt ansikte .. Det var skitläskigt, så jag blockade "henne" och mådde så jävla dåligt. Har ingen aning om vem denna person var, jag går runt och oroar mig att någon ska spåra vem jag är via bilderna, att alla får reda på det. Är så rädd, vet liksom inte vem som har mina bilder just nu heller?! Jag vill anmäla, men har inget bevis kvar och det har ju gått några veckor .. Mår så dåligt över detta. Mina föräldrar vet inte, men jag vill berätta för dom även fast dom nog kommer döma mig och bli arga/ledsna. Hur ska jag göra? Är sånthär vanligt och brukar många bli spårade? Snälla, hjälp.

Svar

Hej,

Tack för din fråga! Det är bra att du hör av dig både hit och till andra ställen, det brukar ofta kännas bättre när man dela med sig av sina tankar och problem. Modigt gjort!

Det är förståeligt att söka bekräftelse på olika sätt när man känner att man inte räcker till alltid. Det är inte konstigt och många känner så, kanske särskilt i tonåren. Du verkar ha tagit lärdom från det som hänt och för att det inte ska hända igen kanske det är bra att fundera på vad du kan göra istället när du känner det här behovet. Du kanske har något intresse som du kan utveckla eller kanske hitta någon ny aktivitet du gillar? Kan vara något att fundera på i alla fall.

Att utge sig för att vara någon annan är verkligen inte okej! Killarna som lurade dig gjorde fel, inte du! Tyvärr finns det, som du tråkigt nog fått vara med om nu, människor som beter sig så och man vet aldrig hos vem bilderna hamnar. Det betyder inte att det inte är fel att luras! Ingen får hota dig och tvinga dig att skicka bilder, det är ett brott. Du kan anmäla sådana hot till polisen, det spelar ingen roll att det har gått några veckor. Det kan till exempel gå att ta fram gamla mail som bevis även om de är raderade. Oavsett vilka bevis som finns, är det alltid bra att anmäla och det kan hjälpa någon annan eller dig själv från att bli drabbad igen. Tyvärr är sånt här vanligt och polisen ska känna till sådana här problem väl och ta emot din anmälan på ett bra sätt. Om du dessutom skulle vara under 15 år och en person skulle tvinga till sig eller sprida sexuella bilder på dig så gör sig personen skyldig till barnpornografibrott.

Du skriver att du är rädd för att bli spårad, men det är inte så troligt att personen bakom mailen verkligen kan spåra dig. Det är några veckor sen det här hände skriver du och om personen inte hört av sig igen var det säkert tomma hot för att tvinga till sig fler bilder av dig. Detta är frågor polisen vet mer om och som du kan höra av dig till dem med.

Det är förståeligt att må dåligt över något sånt här, du har blivit illa behandlad och hotad. Du skriver att du vill berätta för dina föräldrar och det tycker jag är en bra idé. Det är alltid bra att prata med någon vuxen i en sån här situation. Du har inte gjort något fel och dina föräldrar vill veta för att kunna hjälpa och stötta dig.

Du kan också få hjälp i den här processen från en tjejjour/ungdomsjour. Med Tjejzonen, som är en tjejjour på nätet kan du chatta med en stödperson, och du kan få en chattsyster. Läs mer här: http://www.tjejzonen.org/#!storasyster/c1865

Där kan du få hjälp att gå vidare om du skulle vilja göra en anmälan utifrån att du har blivit utsatt för ett brott. Och du kan också välja att prata om andra saker. Vad tror du om det?

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se