Sofia!

Hej, jag är 17 år och jag har en fråga till er som jag hoppas att ni kan svara på. Jag har vid två tillfällen sett min pappa sitta och kolla på porr när mamma inte är hemma. Jag förstår att det är normalt men det känns fel att min mamma inte vet något om det, precis som att hon inte duger. Ska jag säga detta till mamma eller pappa eller ska jag bara låta det va?

Svar

Hej Sofia!

Vad bra och modigt av dig att skriva till oss med din fråga. Du berättar att du vid två tillfällen har upptäckt att din pappa tittar på porr, och du upplever det som ett svek mot din mamma, och att han genom att göra så talar om att hon inte är tillräcklig för honom.

 Finns det mer tankar och känslor som du kan sätta ord på? Dina känslor är viktiga och du har rätt att utrycka dem. Hur skulle du vilja göra nu? Jag tycker absolut att du kan prata både med din mamma och din pappa om det som har hänt. Du har inget ansvar för deras relation och heller ingen skuld i om det skulle bli en konflikt dem i mellan på grund av det här. Det kan oftast kännas tungt att bära på en sådan här hemlighet eller upplevelser helt själv. Din pappa sätter dig i en svår sits då han väljer att titta på porr när du är själv hemma med honom. Det kan kännas obehagligt eller märkligt att komma på sin förälder med att göra sådana saker.

Ett sätt att hantera detta kan vara att du skriver ett brev till din pappa och din mamma där du beskriver vad som har hänt och hur du upplever det.  Eller så pratar du med dem tillsammans eller en i taget. Det är jätteviktigt att du påminner dig själv om att du inte har gjort något fel i att berätta, istället är det bra för dig att kunna få uttrycka vad som har hänt. Du beskriver så bra din tanke om hur detta kanske påverkar din mamma och jag tänker att det är sådana saker som du kan ta upp i det brevet, så som du har gjort till oss.

Du har rätt i att det är vanligt att många tittar på porr, och vi på Tjejjouren.se önskade att vi hade ett annat samhälle där detta inte var så vanligt, speciellt om man tänker på hur porr framställer män och kvinnor. Däremot är inte det samma sak som att alla föräldrar tittar på porr hemma, för det tänker jag att inget barn ska behöva vara med om. Att du har reagerat på detta är därför helt begripligt tycker jag.

Om du vill prata mer om det här får du gärna kontakta en lokal tjejjour, då kan man maila eller chatta. Kontaktuppgifter finns på vår första sida. Hoppas att du hittar ett sätt att föra fram dina tankar, jag tycker du verkar väldigt modig och klok.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se