Sexualitet

Hej! Jag har funderat på min sexualitet i ca. 1 års tid. Jag är ganska säker på att jag är bisexuell men jag har aldrig varit kär i en tjej, jag har dock varit attraherad av tjejer förr. För en vecka sen var jag 100 på att jag var bisexuell och jag kom ut till två av mina vänner som ena är bi och andra funderar på hennes sexualitet. Men efter jag kom ut till dom kändes det fel och som om jag var osäker igen, och jag är fortfarande lite osäker. Jag har ångest över att jag var för hastig och helt enkelt inte ännu vet eller är redo att komma ut, jag vet att min mamma skulle alltid vara okej med mig för vem jag än är vilket är en ganska skön känsla, dock så har jag en annan vängrupp som jag är jätte bra vän med och dom är typ ända personerna jag är med men dom är typ lite homofobiska och tror inte dom skulle acceptera mig och jag vill verkligen inte förlora någon bara pågrund av min sexualitet. Skulle verkligen uppskatta det om ni har tips på hur jag listar ut allt, varför jag känner mig så osäker även fast jag just var 100 på att jag var bi och hur vet jag att jag är redo att komma ut.

Svar

Hejsan,

Vad klokt att du hör av dig med dina funderignar. Du skriver att du är ganska säker på att du är bisexuell, men att du samtidigt känner dig osäker om det verkligen är så. Du berättar vidare att du har två vänner som du berättat för och som stödjer dig och att din mamma även skulle stödja dig. Vad härligt att du har dessa personer omkring dig <3

Jag vill börja med att säga att nog alla känner sig osäkra kring sin sexualitet någon gång i livet, och speciellt ifall en känner att en har en sexualitet utanför heteronormen. Heteronormen innebär att det är heterosexualitet som är normen i samhället. Människor som är hetero behöver ju inte komma ut, och de slipper ofta de problem och negativa konsekvenser som personer med annan sexuell läggning kan få utstå.

Sexualiteten kan ändras hela livet, och speciellt i tonåren är det vanligt att prova sig fram för att se vad som funkar. Det är nog mitt bästa tips – att prova dig fram och ge det tid. Både att prova med att berätta, som du har gjort inför två kompisar du känner dig trygg med, och då märker du hur det känns och kanske lär dig något nytt om dig själv.  Till exempel sa du att du kände dig säker före du berättade, men att det kändes mer osäkert efter du har berättat.  Kanske skulle det hjälpa att berätta för dina två kompisar att du blev osäker efter att du berättat att du var bi.  Det är en stor chans att de är helt okej med att en inte vet, för det är faktiskt okej att inte veta.

Du skriver också att du har en annan vängrupp som du umgås mycket med men att dem är lite homofobiska, och att du är rädd för att förlora deras vänskap om du berättar. Jag förstår att du känner lite oro över att de inte ska acceptera dig pga din sexualitet. En vän ska ju stötta en oavsett vad. Tyvärr kan det vara mycket grupptryck och osäkerhet som gör att dina vänner  i den gruppen väljer att följa strömmen fastän en kanske inte alls tycker det är fel att vara något annat än hetero. I sådana grupper är det svårt att kunna vara ärlig med hur och vem en är.

Du avslutar med att fråga ifall vi har tips på hur en listar ut allt, varför du känner dig osäker, och hur du vet när du är redo att komma ut. Mitt råd skulle vara att ge dig själv lite tid, även om jag förstår att en gärna vill förstå sig själv.  Kom ihåg att du inte behöver vara säker på vad du kommer ut som. Det räcker med att personen i fråga tycker att det känns fel att antas vara hetero. Du bestämmer alltid själv vad du vill kalla dig och du kan alltid ändra dig. Oftast känns det bra att komma ut, oavsett hur omgivningen reagerar.  Du är modig som redan vågat berätta för två av dina vänner, och det är vanligt att känna att en inte är säker på om det blev rätt.  Du är stark och modig och jag tror på dig! Hoppas du känner att du fick svar på dina funderingar. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ta hand om dig,

Kram!

/Tjejjouren.se