Bekräftelse

Hej.. Jag är en tjej på snart 16 år.. Jag har det väldigt jobbigt i skolan där folk fryser ut mig och kommenterar mitt utseende med mera.. Är det udda att jag ofta känner att jag behöver bekräftelse av de nära mig att jag liksom... ser okej ut och att de fortfarande vill ha mig?

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med din fråga. 

Du beskriver att du har det tufft i skolan, där personer kommenterar hur du ser ut och fryser ut dig. Det måste kännas väldigt jobbigt och det är förståeligt att du upplever det som tufft. Har du berättat för någon om vad som händer i skolan? Enligt lag ska skolan jobba för att ingen elev ska bli utsatt och om en blir utsatt, så som du beskriver så är skolan skyldiga att stoppa det. Det kan kännas som något jobbigt att göra och ett steg kan vara att vända sig till någon du litar på, exempelvis en kurator eller en lärare. Hur skulle det kännas att berätta för någon i skolan?

I tonåren är det vanligt att en kan känna sig osäker och upplever förväntningar av olika slag. Det är vanligt att utifrån dessa förväntningar jämföra sig med andra personer. Jag är övertygad om att du har en mängd fina egenskaper och färdigheter som gör dig alldeles unik! Att bli bekräftad innebär att vi får höra att vi är bra och att vi duger som vi är! Att få höra sådana saker kan få oss att må bra och så länge det känns som att den bekräftelsen du får är positiv och får dig att må bra så är det något bra. Du låter som en stark och bra individ och det vill vi att du ska bära med dig. Jag hoppas att jag har besvarat det du ville ha svar på, du är alltid välkommen tillbaka med fler frågor eller funderingar. 

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se