Förvirrad och rädd 14 åring tjej

Hej! Har senaste tiden funderat på min sexuella läggning. Har direkt aldrig varit kär i en tjej. Har varit kär i en kille när jag hick typ på lågstadiet, men vet inte hur seriös kärlek det var egentligen. Men när jag onanerar kollar jag på lesbisk porr och blir upphetsad. Blir också det när jag ser tjejer hångla eller röra vid varandra. Har också kommit på mig själv att titta på tjejers bröst osv inne i omklädningsrummet. Hade också senast inatt en dröm om att jag hade sex med en tjej. Och det mest obehagliga är att jag ibland känner att jag vill kyssa mina kompisar. Kan tycka att killar är snygga men när jag tänker på ett förhållande med en kille eller att ha sex med en kille känner jag bara obehag och att det är äckligt. Vet inte vad som händer och är rädd. Vad ska jag göra? Kan jag vara lesbisk?

Svar

Hej!

Vad modigt att du vänder dig till Tjejjouren.se med din fundering!

Du skriver att du börjat funderat på din sexuella läggning. Du skriver också att du aldrig varit kär i en tjej, men att du varit kär i en kille i lågstadiet. Du nämner att du är osäker på hur seriös kärlek det var.

När det kommer till kärlek och något som var för längesen, kan det vara svårt att veta hur en verkligen kände. Det kan vara svårt att veta exakt vad en tyckte i stunden och om den en kommer ihåg verkligen var sant. Något som kan vara värt att tänka på när det kommer till dessa frågor är att vissa blir kära jättelätt, vissa inte alls. Vissa blir kära i tjejer eller killar eller icke-binära, vissa i alla och, och vissa inte i någon.

Du skriver också att du blir upphetsad när du ser lesbisk porr eller ser tjejer vara fysiska med varandra. Du nämner att du har tittat på tjejers bröst när ni byter om och haft en dröm om att du har sex med en tjej. Du berättar att du tycker det är obehagligt att du vill kyssa dina tjejkompisar och att du också tycker det känns obehagligt att tänka på att vara fysisk med en kille. Slutligen nämner du att du är rädd och du undrar om du kan vara lesbisk.

Det är vanligt att vara osäker på sin sexualitet när en är i din ålder. Det är mycket som händer i kroppen och i sinnet då, och du håller på att utvecklas. Det är helt okej att känna sig lite förvirrad, det är det många som gör.

Samhället har en stark heteronorm. Det betyder att en tjej förväntas var tillsammans med en kille. Det är något som syns mycket i media, i filmer osv, där det ofta är en tjej som är tillsammans med en kille. Det påverkar hur vi känner oss, framförallt om vi inte riktigt känner att vi faller in i den normen, i det mönstret. Det är därför helt förståeligt att dina tankar gör dig lite rädd. Men, viktigt att veta är att det just är en norm och inte en sanning. Det är många som inte är heterosexuella och det är helt okej. Alla är lika mycket värda oavsett vem en gillar.

Utifrån det du skriver verkar det som att du blir attraherad av tjejer. Det kan betyda att du är lesbisk, men det behöver inte betyda det. Du kan t.ex. vara bisexuell (attraherad av två eller fler kön) eller queer (något som inte är hetero). Det kan också vara så att du vill definiera dig som lesbisk nu, men senare kanske känner att du är bisexuell eller rentav hetero. Vad jag vill säga är att sexualitet är flytande och kan vara samma livet ut, men behöver inte vara det. Och det är helt okej att det kanske förändras. Det är bara du själv som kan definiera din sexualitet!

Slutligen vill jag säga att det finns många som har samma funderingar som du. För vissa kan det vara hjälpande att t.ex. kolla på youtube-videos med människor som berättar hur de visste att de var bisexuella, homosexuella eller liknande. Där finns också många videoklipp från filmer med samkönade par och verkliga par som berättar om sin relation. Det kan vara ett sätt att få input ifrån fler håll än vanliga media, som är så starkt påverkad av heteronormen. Kanske kan det vara en ide för dig att kolla in några sådana videoklipp för att se om du känner igen dig? Lycka till!

Tack för att du hörde av dig till oss med din fråga.  Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar!

Ta hand om dig

/Tjejjouren.se