Emma

Hej! Jag är en förvirrad 15 åring tjej som inte vet vad jag har för läggning. Hur ska jag ta reda på det? Ibland känns det som om jag gillar tjejer, men sen så tänker jag att jag inte alls gör det utan bara tycker att dem är vackra. Ibland känns det som om jag är asexuell eftersom jag trots min höga ålder aldrig har varit kär i någon, medan folk i min egen ålder har börjat skaffa partners. Snälla hjälp!

Svar

Hej Emma!

Vad modigt av dig att höra av dig till oss på tjejjouren!

Du beskriver att du är en 15 årig tjej som är osäker på vad du har för läggning och om du gillar tjejer eller om du bara tänker att tjejer är vackra.

Du skriver att du funderar på om du är assexuell eftersom folk omkring dig skaffar partners och då du inte har varit kär i någon tidigare. Att vara assexuell innebär att en inte är intresserad av att ha sexuella relationer i sitt liv. Du kan läsa mer om assexualitet här och se om det är något som du känner igen. http://www.umo.se/Jag/Asexualitet/

Nu funderar du på hur du kan ta reda på vad du har för läggning och jag ska försöka att besvara din fråga så gott jag kan. 

Det är vanligt att en har varit kär i någon vid 15-års ålder. Alla är olika och en kanske inte blir attraherad eller kär i någon förrän senare i livet, vilket är vanligt, och inte det behöver vara assexualitet för det. Eftersom att vi människor påverkas av de normer som lever i vårt samhälle kan vi påverkas och fundera kring om en passar in i normen eller inte. Sexualiteten förändras över tid och under vissa perioder i livet kan det vara så att en inte är sugen på sex eller en relation alls, medan en kan vara supersugen på tjejer, killar eller både och under vissa perioder. Jag funderar lite på varför det känns så viktigt för dig att ta reda på vilken läggning du har. Har du funderat på det? Berätta gärna mer om du vill.

Hoppas att du får ut något av mitt svar annars får du höra av dig igen!

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se