Alice!

Hej, Jag har en väldigt röd färg i hela mitt ansikte. Man kan tydligt se skillnaden från resten av kroppen. Det är en hudsjukdom.. Jag har varit både hos vårdcentralen och en hudläkare och fått olika mediciner och krämer, men ingenting har hjälpt. Jag vet inte hur jag ska hantera detta. Jag känner mig ofta ledsen och gråter när jag ska sova. Det spelar ingen roll om jag läser feministiska böcker eller om vuxna säger att utseendet inte spelar någon roll. Jag vill fortfarande ha min vanliga hudfärg och att andra ska tycka att jag är söt. Jag känner mig utanför, mina vänner skaffar flickvännen och pojkvännen och hånglar med folk de tycker är snygga på fester, men mig är det ingen som vill ha. Jag tycker också att det känns som om folk hellre är med mina vänner när vi träffar nya människor och är inte lika intresserade av mig då jag inte ser lika bra ut. Hur ska jag tänka och hantera detta? Jag skulle också vilja känna att jag kan hångla Med folk och att någon tycker att jag är snygg, personlighet verkar inte direkt räcka... Hur ska jag tänka för att inte värdera mig själv mindre än de andra när det ibland känns som om de gör det?Tack för att ni finns!

Svar

Hej Alice!

Tack för att du skriver till oss! Roligt att du gillar vår sida också. Du berättar att du på grund av en hudsjukdom är röd i ansiktet och att det påverkar ditt självförtroende. Vad bra du beskriver din situation, och hur du har tänkt.

Vi lever i en väldigt utseendefixerad värld och ibland kan det vara svårt att värja sig emot det. De flesta människor har ett behov av att känna sig sedda och viktiga på olika sätt och det är ju inget fel med det i sig. Du ställer väldigt bra frågor kring hur man kan fortsätta att stå upp för sig själv och sitt värde.

En sak som kan vara bra att komma ihåg är att nästan alla har komplex över något med sitt utseende, även om man utifrån inte kan se det eller tänker på det. Det är sällan så svart eller vitt som vi ibland tror om världen. Sedan tänker jag att det är viktigt att du inte låter det här hindra dig ifrån att ta kontakt med andra som du vill hångla med eller är intresserad av. Försök att agera utifrån det du vill och inte hur du tror att andra uppfattar det. Personligheten har ju stor betydelse i våra relationer speciellt om man ska bygga en relation på lång sikt. Om man tittar sig omkring så ser man alla olika typer av människor som är tillsammans. Både om man ser till utseende och egenskaper Omge dig med människor som gillar dig och som du mår bra av, och gör saker som du gillar. Ifall tankarna kommer om det här med din röda färg i ansiktet så låt de vara där, men försök att inte handla utifrån det. Kan det här vara ett sätt att börja förändra hur det är för dig nu?

Om du känner att du inte orkar med det här på egen hand, kan man också ta hjälp utifrån. Det kan vara samtalsstöd som riktar in sig på att förändra tankar och handlingar kring en viss situation. Din kurator på skolan skulle säkert kunna hjälpa dig vidare om du skulle vilja det? Chatta med en tjejjour kan vara ett annat sätt, du hittar kontaktuppgifter här på vår sida under rubriken "Kontakta en jour".

Ta hand om dig, du är viktigt!

/Tjejjouren.se