Tanketjejen!

Hej! Jag är en väldigt osäker men ändå säker tjej. Men vissa saker är väldigt jobbiga ... Jag är typ jätte rädd för att bli dömd pga av både mitt utseende och min personlighet vilket gör att jag tar till en massa åtgärder för att inte bli dömd. Och jag gör det ju mer för deras skull än för min så jag kan känna mig rätt dum för att jag är rädd för att vara mig själv. För det finns så mycket mer av mig än vad alla andra ser så det är ju ingen som känner mig egentligen. Hur ska man sluta bry sig? Osäkerheten ligger ju i mitt självförtroende men jag vet ju inte hur man stärker självförtroendet. Så min fråga är hur slutar man bry sig?

Svar

Hej och tack för ditt mail till oss!


Du berättar att du är rädd för att visa ditt riktiga jag för människor runt omkring dig och att du upplever att du både är säker och osäker. Du har också funderingar kring detta med självförtroende och hur man kan jobba med det och sluta bry sig om vad andra tänker om en själv.


Vad bra du sätter ord på det här med hur man samspelar med andra, och hur det kan kännas. Såhär säger du: "För det finns så mycket mer av mig än vad alla andra ser så det är ju ingen som känner mig egentligen." Jag tror att lösningen eller hur man slutar bry sig ligger i just detta. Att utmana sig själv och våga visa mer av det som du just nu döljer för att du är rädd för att inte bli omtyckt. Det kan kännas oerhört läskigt att göra, men när man jobbar med att förändra sådana här saker är det ofta så man gör. Man utsätter sig gradvis för det som känns jobbigt. Det kan ju vara en mängd saker; att säga vad man tycker i en fråga, att visa att man blir ledsen om någon sagt något taskigt, att ta plats och prata i ett sammanhang som man inte brukar ta plats i. Du berättar inte specifikt om vad det är som du döljer. Men börja med det som känns viktigast för dig.


Ibland kan man också fråga sig vad som är ens "rätta jag". När man är med andra människor så får olika sidor hos oss mer eller mindre plats. Ibland kan man upptäcka nya sidor hos sig själv när man träffar personer som man inte brukar umgås med. Ett bra riktmärke kanske är just det som du är inne på, att man inte ska behöva må dåligt över att man inte vågar vara sig själv. Att man inte ska känna att man måste dölja saker för att någon ska gilla mig.


Det finns många självhjälpsböcker kring detta med självförtroende också, om du gillar att läsa? Ofta så är våra rädslor kring att inte bli omtyckta större än det som skulle hända om vi vågade ta plats i det som vi är rädda för. Jag tror också att många människor kan känna igen sig oerhört mycket i det som du beskriver. Det kan kännas skönt att tänka på!


Utmana dig själv i lagom takt och se hur det känns. Jag tror du har alla möjligheter att förändra det som du vill. Lycka till och ta hand om dig!


/Tjejjouren.se