Vill slippa röda prickar runt underlivet, hjälp!

Hej! Jag är en tjej på 15 år och har en fråga om rakning/vaxning/trimmning, allmänt om hårborttagning.
Jag är väldigt nyfiken och behöver råd om just rakning, vid underlivet. Jag har rakat en del, tagit hjälp av youtube klipp exakt hur man kan göra om man exempelvis har känslig hud. "Använd kokosolja och olivolja istället för rakgel". Dessa råd har visserligen funkat bättre än rakgel, men det blir inte riktigt ett resultat jah trivs med. Det kliar, röda prickar förekommer och rött blir det också.
Skulle vaxning eller trimmning vara bättre för min hud tror ni, eller använder jag fel produkter? Jag behöver verkligen hjälp, tack på förhand!

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss, det är många som har frågor runt hårborttagning och vulvan och det är bra att få lufta det till någon!

Du skriver att du har problem med röda prickar när du rakar dig vid underlivet. Det är väldigt vanligt, för när man rakar sig skadas det yttersta hudlagret lite grann och det kan bland annat leda till röda prickar och klåda. Du skriver också att du tagit hjälp av youtube och märkt att olja fungerar bättre än rakgel för dig. Det är ju bra, och då kan du fortsätta med det så länge det känns okej! Några andra allmäna tips för att undvika besvär är att raka medhårs om det går, att inte trycka för hårt med hyveln och att smörja in med något parfymfritt, återfuktande efter. Det är också bra att inte ha för tajta kläder och att använda trosor i bomull eller annat naturmaterial, annars kan det bli instängt och man kan exempelvis få förändrade flytningar. 

Vad gäller vaxning eller trimning går det inte att förutse hur det kommer fungera för dig, du får helt enkelt prova dig fram. Det man kanske kan säga generellt är att om metoder som tar bort allt hår, som rakning, ger dig mycket problem med huden kan du absolut prova att trimma. Då kommer du inte i direkt kontakt med huden och kan förmodligen slippa dessa besvär. Det kan också vara värt att komma ihåg att man inte måste ta bort sitt könshår om man inte vill! Håret har som funktion att skydda och lufta vulvan, så det är absolut inget fel att låta vara som det är, eller "bara" trimma delvis. 

Hoppas du hittar något som funkar för dig, och kom ihåg att det är okej att testa olika saker. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se