Bikinilinjen :(

Hej!
Jag har en fråga angående rakning vid bikinilinjen. Mitt hår är svart och växer fort och det växer också vidare utanför bikinilinjen vilket jag verkligen inte gillar. Varje gång jag är bortrest på semester eller på somrarna och jag vet att jag kanske ska bada går jag runt och oroar mig jätte mycket eftersom jag inte gillar min bikinilinje. Jag har testat olika rakhyvlar och gel och även hårborttagnings kräm men antingen blir det röda prickar, blöder eller att det blir svarta märken, ungefär som hårstubb under kvar och jag vet inte hur jag ska lösa det. Skulle gärna vilja veta om det går att fixa på något sätt för jag älskar att bada men hatar att ha bikinitrosor (vill inte heller ha shorts hela tiden, syns även då om dem inte är långa nog). Jag vet verkligen inte vad jag ska göra

Svar

Hej!

Du har en fråga angående rakning av bikinilinjen. Du skriver att ditt hår är svart och växer fort, det växer utanför bikinilinjen och det är något du inte gillar. Under sommaren oroar du dig mycket för det här du har provat flera metoder för att få bort hår men är inte nöjd.

Vad jobbigt att du tycker att det är ett problem och att du inte kan bada utan att oroa dig. Det finns starka normer om hår, vart det ska vara hår och inte. Jag tror många känner som dig att det är jobbigt när ens kropp inte ser ut så som man tror är förväntat. Ofta är det dock en själv som tänker mest på det, andra människor bryr sig mindre än man tror.

Det finns flera sätt att ta bort hår på, de som du själv har skrivit, men man kan också vaxa eller använda epilator. Hur din hud reagerar på det kan jag inte svara på men du kan prova dig fram vad som passar bäst, så kanske du slipper besvären du har nu. Att ta bort stubb är svårt, dock finns det lite produkter på t.ex. apoteket som sägs motverka röda prickar, det går säkert att beställa på nätet också.

Hår finns naturligt på kroppen, funktionen är att skydda viktiga delar på kroppen mot t.ex. värme eller kyla. Men i sociala medier, reklam och populärkultur visas människor ofta utan hår, eller med hår på ”rätt ställen”. Med hjälp av hårborttagningsmetoder samt redigering skapas ideal och vi tror att det är så vi ska se ut. Då kan man känna sig avvikande och fel om man ser annorlunda ut, men egentligen har de flesta människor hår utanför bikinilinjen och det är mer ovanligt när det är tvärt om. Valet man har är att försöka vänja sig vid hur man ser ut eller ständigt jobba på att förändra det. Det är inget fel att vilja raka sig/ta bort hår om man vill det, alla ska göra det de mår bra av.  Dock kan man vara medveten om att det inte är ett måste utan det är okej att inte vilja göra det om det skapar ett obehag eller känns besvärligt.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Skriv igen om du vill!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se