Raka sig

Hej! Jag är 13 år och vill raka mig där nere nu intför sommaren. Jag undrar om det bara är att raka? Har hört från vissa att de kan bli problem om man inte använder raklödder t.ex. så jag undrar om de bara är att raka?

Svar

Hej!

Vilken bra och viktig fråga du vänder dig till oss på tjejjouren med!

Du har en fråga om intimrakning, alltså att raka sig på och runt sitt kön, och hur en bör göra för att det ska gå så bra som möjligt, har jag förstått din fråga rätt?

De allra flesta har olika mycket hår på sin kropp och när en kommer in i puberteten brukar håret växa lite till på vissa och mycket mer på andra. En del gillar sitt hår medan andra inte gör det och det viktigaste att komma ihåg är att det inte finns några rätt eller fel.

Det är dock vanligt att en del personer kan få prickar och irriterad hud efter att ha försökt att ta bort hår, det kan vara svårt och just området runt och på könet är extra ömtåligt och kanske inte reagerar på samma sätt som när man testar att raka sina ben eller under sina armar. Men det finns en del saker du kan göra för att minska risken för att få dessa besvär.

Först och främst finns det olika sätt på vilket du kan välja att ta bort hår från din kropp på. Du kan tillexempel använda en rakhyvel, vaxa eller klippa bort det. Vissa väljer att låta allt vara kvar, vissa trimmar lite grann och andra vill inte ha något hår alls och det är helt upp till dig vilket sätt du vill välja.

I din fråga skriver du att du tänker kring om det bara ”är att raka” så jag tänker att jag skriver lite kortfattat kring vad som kan vara bra att tänka på om du använder en rakhyvel.

Det är viktigt att använda sig av en ren och vass rakhyvel och det kan också vara bra att använda sig av raklödder eller rakgel. Detta gör att rakhyveln kan glida lättare längst huden och det finns även de sorter som är skapta för känslig hud om du redan vet att du har lätt för att exempelvis bli torr på kroppen. Att använda tvål kan vara uttorkande och irritera men oavsett vad du använder ska du försöka undvika att det hamnar i själva könet då detta kan irritera och torka ut oavsett. Ett annat bra tips är att raka i samma riktning som håret växer i, det vill säga att försöka raka medhårs.

Efter att du rakat dig kan det uppstå röda prickar, nästan som små sår som kan börja klia. Detta är normalt och sker då rakhyveln tar bort det allra yttersta hudlagret som skyddar mot bakterier. Det kan också uppstå inflammation i hårsäckarna och det kan då se ut som att du får små finnar där du har rakat.

Fler tips för att undvika detta kan vara att inte trycka rakhyveln för hårt mot huden, att raka när huden är fuktig och att efteråt smörja in med en oparfymerad kräm som ger fukt och minskar irritationen. På www.umo.se rekommenderas det att du bör välja en kräm som innehåller ”propylenglykol”, detta är ett ämne som kan minska risken för hudinflammation.

Efter att du har rakat dig är det bra att undvika att ha på sig tajta underkläder i syntetmaterial och istället välja bekväma som gärna är gjorda av bomull. Byxorna bör inte sitta för tajt heller. Skulle det vara så att du upplever att du får mycket problem av att raka dig så är det en bra ide att låta huden vila och strunta i att raka dig ett tag.

Jag tänkte avsluta med att berätta om det som även är mycket positivt med att behålla sitt hår då vissa kan känna sig tvingade att raka bort håret då de personer vi ser på sociala medier, reklamer och på filmer ofta inte har något hår kvar. Just denna norm bland det vi tittar på kan få många att uppleva kroppshår som något konstigt eller onaturligt fast det egentligen är helt naturligt istället. Håret skyddar både huden och slemhinnorna från värme, kyla och bakterier. Håret gör även så att det blir luftigt mellan huden och kläderna, detta är bra för huden och underlivet då den vill kunna andas och det minskar även risken för svamp i underlivet.

Likt det som sas i början så finns det många som gillar hår och många som inte gör det och många som inte bryr sig alls. Det allra viktigaste är att du gör det du vill och på ett sätt som du är bekväm med!

Hoppas detta svar kan hjälpa dig på traven och tack att du ställde den till oss på tjejjouren.se!

Lycka till och ha en härlig sommar!

/Tjejjouren.se